Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Από το 2008, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από τόκους λόγω των χαμηλών επιτοκίων

Bundesbank: Από το 2008, η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από τόκους λόγω των χαμηλών επιτοκίων
Μόνο για το 2016, οι δήμοι και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης των 16 κρατιδίων της χώρας εξοικονόμησαν 47 δισ. ευρώ!
Αν και η Γερμανία βρίσκεται σχεδόν διαρκώς απέναντι από τις πολιτικές του Mario Draghi, φαίνεται πως είναι άμεσα κερδισμένη από το καθεστώς χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών επιτοκίων που επικρατεί (και) εντός της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) που επικαλείται η Handelsblatt, η ισχυρότερη οικονομικά χώρα του μπλοκ έχει εξοικονομήσει 240 δισ. ευρώ από τις πληρωμές τόκων από το 2008, λόγω της σημαντικής μείωσης των επιτοκίων.
Μόνο για το 2016, οι δήμοι και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης των 16 κρατιδίων της χώρας εξοικονόμησαν 47 δισ. ευρώ!
Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά το επίπεδο των επιτοκίων στη Γερμανία, το 2007 το κράτος δανειζόταν με (μέσο) επιτόκιο 4,23%, όταν το 2016 το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόλις 2,05%.
Όπως εύλογα λοιπόν σχολιάζει και η Handelsblatt, μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επιβαρύνει τη Γερμανία με επιπλέον κόστος δανεισμού δισεκατομμυρίων.
Για παράδειγμα, μία αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης συνεπάγεται επιπλέον κόστος 21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας RWI Leinbniz.
«Υπάρχουν μικρότερα περιθώρια στον προϋπολογισμό από όσα νομίζουν ορισμένοι», σχολιάζει ο Heinz Gebhardt, ερευνητής στο RWI.

Πλεόνασμα ύψους 6,2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Γερμανίας για το 2016

Στο υπέρογκο ποσό των 6,2 δισ. ευρώ ανήλθε το 2016 το πλεόνασμα του προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, δεχόμενο ώθηση από το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων αλλά και την ισχυρή εγχώρια οικονομία.
Να σημειωθεί πως είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που το Βερολίνο δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε νέο καθαρό δανεισμό, ενώ υπενθυμίζεται πως το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2015 ήταν ακόμα υψηλότερο, στα 12,1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble εξέφρασε την επιθυμία του το ποσό να διατεθεί για την απόσβεση χρέους, κάτι που όμως δεν αναμένεται να εγκριθεί από το εγχώριο Κοινοβούλιο αλλά και τους διεθνείς εταίρους της.
«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη συγκυρία αυτή για να προχωρήσουμε σε προβλέψεις για το μέλλον.
Θα προτείνω στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου το πλεόνασμα των 6,2 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση χρέους.
Αυτό θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Γερμανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Schaeuble.
Με βάση τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών που ήρθαν επίσης σήμερα στο φως, η εγχώρια οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 1,9% το 2016, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που μιλούσαν για επίδοση 1,8%, την ίδια στιγμή μάλιστα που για το σύνολο του 2015 η οικονομία της χώρας είχε επεκταθεί 1,7%.
Καθοριστικός παράγοντας για τα εν λόγω αποτελέσματα αποτέλεσε η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και η αύξηση των κρατικών δαπανών για τους πρόσφυγες, αντισταθμίζοντας την ασθενέστερη συνεισφορά του εμπορίου, εν μέσω μίας υποτονικής ζήτησης από τους κύριους εμπορικούς εταίρους και τις αναδυόμενες αγορές.

Schaeuble: Να τερματιστεί η ποσοτική χαλάρωση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και η οποία θα μεταδοθεί την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου του 2017, κατά τραγική ειρωνεία ο Wolfgang Schaeuble «δεν κρατήθηκε» να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία τερματισμού της ποσοτικής χαλάρωσης.
«Η Ε.Κ.Τ. θα έχει τη δύσκολη αποστολή να εξέλθει από την πολιτική μεγάλης ποσοτικής χαλάρωσης», ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «θα ήταν πιθανόν σωστό η Ε.Κ.Τ. να τολμήσει να αρχίσει τον τερματισμό της πολιτικής αυτής εντός του 2017».
Πάντως, αν και δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της πολιτικής που ασκεί η Ε.Κ.Τ., παραδέχτηκε πως η τράπεζα έχει λάβει μια εντολή και οι προσπάθειές της είναι αξιοσημείωτες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης