Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Trump - Απώλειες 0,65% του Stoxx Europe 600

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Trump - Απώλειες 0,65% του Stoxx Europe 600
Η μετοχή της Fiat κατακρημνίστηκε 16% λόγω κατηγοριών που αντιμετωπίζει από την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) για δημιουργία λογισμικού παραποίησης αποτελεσμάτων μέτρησης ρύπων σε αυτοκίνητα που παράγει
Στον εμπορικό προστατευτισμό, τη δημιουργία διαχωριστικών τειχών και τις εμπορικές απειλές που εξαπέλυσε χθες σε αποδέκτες εντός και εκτός των αμερικανικών συνόρων ο επερχόμενος νέος (σε 8 ημέρες) πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απέδωσαν οικονομικοί σχολιαστές την πτώση των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών της Ευρώπης σήμερα Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.
Ο Trump έρχεται να αναστατώσει τις παραδοσιακές εμπορικές πρακτικές μεταξύ των επιχειρήσεων κάθε κλάδου, φέρνοντας νέα δεδομένα στη διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου με εταιρείες στις ΗΠΑ, προκαλώντας και με αυτόν τον τρόπο μια επιχειρηματική αβεβαιότητα που δεν αρέσει στους επενδυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.
Η μετοχή της Fiat κατακρημνίστηκε 16% - έχοντας υποχωρήσει ενδοσυνεδριακά μέχρι 20% - στο πλαίσιο κατηγοριών που αντιμετωπίζει από την υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) για δημιουργία λογισμικού παραποίησης των αποτελεσμάτων μέτρησης ρύπων σε κάποια αυτοκίνητα που παράγει, μια υπόθεση παρόμοια με αυτήν του σκανδάλου «Dieselgate» της Volkswagen.
Έτσι, πτώση 2,8% κατέγραψε ο κλάδος αυτοκινητο-βιομηχανίας στην Ευρώπη, ενώ μεγάλη υποχώρηση 1,9% κατέγραψε ο κλάδος φροντίδας υγείας - και λόγω σχολίων του Trump ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «είναι οι επόμενες» στις οποίες θα επιβάλλει την τάξη του, μετά τις αυτοκινητο-βιομηχανίες - με τις μετοχές τηλεπικοινωνιών να υποχωρούν κατά 0,4%.
Τελικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 απώλεσε το 0,65% της αξίας του - για να περιοριστεί σε 362,51 μονάδες - με τον Europe Dow να κινείται αντίθετα, καταγράφοντας άνοδο 1,20%.
Οριακή άνοδο 0,03% στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 7.292,37 μονάδων κατέγραψε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, με όλους τους έτερους δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών να υποχωρούν σήμερα.
Συγκεκριμένα, πτώση 0,51% κατέγραψε ο γαλλικός δείκτης CAC 40, με τον γερμανικό DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να υποχωρεί κατά τρόπο αξιόλογο, χάνοντας το 1,07% της αξίας του.
Ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση 1,69% υπέστη ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί οριακά, κατά 0,01%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης