Τελευταία Νέα
Διεθνή

Muscat (πρωθ. Μάλτας): Η Ευρώπη δε θα χρησιμοποιήσει το Brexit για να υπονομεύσει τη βρετανική οικονομία

Muscat (πρωθ. Μάλτας): Η Ευρώπη δε θα χρησιμοποιήσει το Brexit για να υπονομεύσει τη βρετανική οικονομία
Ο ίδιος επισήμανε πως οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν να «εκδικηθούν το Ηνωμένο Βασίλειο»
Η Ευρώπη δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit με στόχο να υπονομεύσει τη βρετανική οικονομία και η όποια μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη, ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα.
Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Joseph Muscat, πρωθυπουργός της Μάλτας και, για το α’ εξάμηνο του 2017, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, σε συνέντευξη Τύπου, ο Muscat τόνισε πως «κανείς δεν επιθυμεί να καταστρέψει τη βρετανική οικονομία», προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων «η βρετανική οικονομία και όλες οι οικονομίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη να παραμείνουν όσο πιο ισχυρές γίνεται».
Ο ίδιος επισήμανε πως οι 27 χώρες που παραμένουν στην Ε.Ε. δεν επιθυμούν να «εκδικηθούν το Ηνωμένο Βασίλειο», αλλά στοχεύουν «στην επίλυση ενός προβλήματος που δεν προέκυψε από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός τόνισε πως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit, Michel Barnier, έχει έναν «πολύ καλό οδικό χάρτη» για τη μεταβατική περίοδο και είναι ξεκάθαρο ότι «δεν πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι βρετανικοί θεσμοί θα υπερισχύσουν» - για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ένας από τους πιο αντιπαθητικούς θεσμούς για την εκστρατεία υπέρ του Brexit, θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο.
Η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να είναι σύντομη, διότι «παρατεταμένες συζητήσεις χωρίς αποφάσεις οδηγούν σε αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα δεν είναι καλός παράγοντας για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση», τόνισε ο Muscat, του οποίου η χώρα βρίσκεται σε μια «παράξενη κατάσταση» - όπως την αποκάλεσε - δεδομένου ότι προεδρεύει τόσο της Κοινοπολιτείας (πρώην Βρετανικής Κοινοπολιτείας), όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το διάστημα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης