Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά από τρία χρόνια «αποχής», η Nokia επιστρέφει στην αγορά των smartphones

Μετά από τρία χρόνια «αποχής», η Nokia επιστρέφει στην αγορά των smartphones
Η Nokia κάποτε κυριαρχούσε στον χώρο των κινητών, αλλά έχασε έδαφος κατά την άνοδο των smartphones
Σε μία προσπάθεια να επανέλθει δυναμικά στην αγορά κινητών τηλεφώνων, η άλλοτε κυρίαρχος της κατηγορίας λάνσαρε το πρώτο της μοντέλο έπειτα από τρία χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου 2017 η HMD Global, η φινλανδική εταιρεία που κατέχει τα δικαιώματα χρήσης του brand της Nokia σε κινητά τηλέφωνα, πλέον θα είναι διαθέσιμο στην κινεζική αγορά το νέο της smartphone, το «Nokia 6», το οποίο θα κοστίζει 1.699 γουάν (246 δολάρια).
Θα πωλείται αποκλειστικά στην Κίνα, μέσω του online καταστήματος JD.com.
«Η απόφαση της HMD για λανσάρισμα του πρώτου Android smartphone στην Κίνα αντικατοπτρίζει την επιθυμία να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες καταναλωτών σε διαφορετικές αγορές ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για μια στρατηγικά σημαντική αγορά», αναφέρει η HMD.
Η Nokia, ως γνωστόν, κάποτε κυριαρχούσε στον χώρο των κινητών, αλλά έχασε έδαφος κατά την άνοδο των smartphones- και στη συνέχεια επέλεξε τα Windows της Microsoft για τη σειρά Lumia.
Η εμφάνιση του iPhone το 2007 στην παγκόσμια αγορά κατέφερε καίριο πλήγμα για τη Nokia και τα μέχρι τότε δημοφιλέστατα κινητά τηλέφωνά της.
Άρχισαν η οικονομική «αιμορραγία» και η περιστολή του μεριδίου αγοράς, ενώ ζημία προκλήθηκε και από την επιτυχία των συσκευών της νοτιοκορεατικής Samsung.
Το 2011 ο βραχίονας των κινητών τηλεφώνων της Nokia είχε μεταμορφωθεί σε «φλεγόμενη πλατφόρμα», όπως την αποκάλεσε τότε ο Αμερικανός διευθύνων σύμβουλός της.
Ως διέξοδος επιλέχθηκε ο φινλανδικός όμιλος να πουλήσει τo 2013 τη Nokia Mobile, τον βραχίονα κατασκευής κινητών τηλεφώνων του στην αμερικανική Microsoft.
Ο βραχίονας κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δικτύων παρέμεινε αμετάβλητος.
Εν συνεχεία, αποδείχθηκε ότι η εξαγορά αυτή που έκανε η Microsoft είχε καταστροφικές συνέπειες.
Τα Nokia με το λογισμικό Windows της Microsoft δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν ικανό μερίδιο αγοράς, εξαιτίας του ότι σε αυτήν δεσπόζει το λογισμικό iOS της Apple και το αντίπαλό της Android.
Βέβαια, η Nokia παραμένει κολοσσός στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και ειδικά των υποδομών, και μετά την αποτυχία του εγχειρήματος με τη Microsoft στράφηκε στη φινλανδική ΗΜD Global.
Μετά τη συμφωνία εξαγοράς του τμήματος τηλεφώνων από τη Microsoft το 2014, η Microsoft συνέχισε να πωλεί φθηνότερα βασικά τηλέφωνα υπό το όνομα της Nokia και τα smartphones Lumia υπό το δικό της, ωστόσο πέρυσι εγκατέλειψε και τους δύο τομείς δραστηριότητας.
Η HMD τον Δεκέμβριο ανέλαβε το τμήμα feature phones της Nokia και υπέγραψε συμφωνία με την οποία της επιτρέπεται η αποκλειστική χρήση του brand της Nokia σε τηλέφωνα και tablets για την επόμενη δεκαετία.
Θα πληρώνει ποσοστά στη Nokia για το brand και τις ευρεσιτεχνίες, αλλά η Nokia δεν έχει κάποια άμεση επένδυση στην HMD, καθώς τώρα επικεντρώνεται σε εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και ευρεσιτεχνίες τεχνολογίας.
Η HMD λάνσαρε επίσης κάποια βασικά τηλέφωνα τον προηγούμενο μήνα.
Όπως έχει ανακοινώσει, επιδιώκει να λανσάρει περισσότερα νέα προϊόντα στο πρώτο μισό του έτους.
Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Nokia 6, διαθέτει Android 7.0, οθόνη 5,5 ιντσών, 1080p, κάμερα 16 megapixel, 4 GB μνήμη RAM, αποθηκευτικό χώρο 64 GB και δύο ενισχυτές υποστηριζόμενους από τεχνολογία audio processing Dolby Atmos, που σύμφωνα με την HMD κάνει τον ήχο να «ρέει» γύρω από τους χρήστες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης