Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι στρατιώτες της Ακτής Ελεφαντοστού απελευθέρωσαν τον υπουργό Άμυνας και αξιωματούχους

tags :
Guardian: Οι στρατιώτες της Ακτής Ελεφαντοστού απελευθέρωσαν τον υπουργό Άμυνας και αξιωματούχους
"Δεν κινδύνευσε ο υπουργός Άμυνας" ανακοίνωσε η κυβέρνηση που προχώρησε σε συμφωνία με τους στασιαστές
Στρατιώτες επέτρεψαν στον υπουργό Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού και δεκάδες άλλους να φύγουν από ένα σπίτι που είχαν παγιδευτεί, όταν στασιαστές απέρριψαν μία συμφωνία για να σταματήσουν μία εξέγερση δύο ημερών, όπως γράφει ο Guardian.
Παραμένει θολό αν οι δυσαρεστημένοι στρατιώτες, πολλοί εκ των οποίων ήταν παλιότερα σε οργανώσεις ανταρτών και μετά ενσωματώθηκαν στον στρατό, θα τιμήσουν τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Alassane Quattara, μερικές ώρες νωρίτερα.
Η ανταρσία σημειώθηκε νωρίς την Παρασκευή 6/1, όταν στρατιώτες κατέλαβαν την Buake, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ακτής Ελεφαντοστού.
Τις επόμενες δύο μέρες κι άλλοι στρατιώτες από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν, συμμετείχαν στην ανταρσία.
Ακολούθησαν συζητήσεις ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Alain - Richard Donwahi και εκπροσώπους των στασιαστών και ο Quattara ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία με μερικούς από τους στρατιώτες, αλλά τους τιμώρησε πυροδοτώντας την αναταραχή.
"Θέλω να πω ότι αυτός ο τρόπος για να κάνεις ένα αίτημα δεν είναι ο κατάλληλος, πλήττει την εικόνα της χώρας και τις προσπάθειες αναζωογόνησης της οικονομίας" ανέφερε σε μία δήλωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Ένας στασιαστής που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι οι στρατιώτες ήταν ικανοποιημένοι από τη συμφωνία, η οποία ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους για να πληρώνονται τα μπόνους τους και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.
Αλλά κάποιοι στρατιώτες άνοιξαν αργότερα πυρ έξω από το σπίτι στην Bouake, όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις, παγιδεύοντας έτσι τον υπουργό Άμυνας Donwahi, τοπικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους, ακόμα και στασιαστές από τη δική τους πλευρά.
Τους άφησαν να φύγουν αρκετές ώρες αργότερα.
"Είμαστε όλοι έξω, οι στρατιώτες έκαναν πίσω και μας άφησαν να φύγουμε, ενώ ο υπουργός πετάει τώρα από το αεροδρόμιο" ανέφερε ένας δημοσιογράφος στο Reuters.
Το υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του αργότερα, αρνήθηκε ότι ο Donwahi κρατήθηκε όμηρος από τους αντάρτες.
"Ο υπουργός δεν απειλήθηκε καθόλου από τους στρατιώτες, αλλά συνέχισε τις συζητήσεις" ανέφερε η ανακοίνωση.
Η γαλλόφωνη Ακτή Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Δυτικής Αφρικής και πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή κακάο, αλλά από το 2002 ως το 2011 μπήκε στη δίνη μίας πολιτικής κρίσης.
Χρόνια συγκρούσεων και η αποτυχία μεταρρύθμισης του στρατού την άφησαν, όμως, να μαστίζεται από εσωτερικό διχασμό.
Η εξέγερση ήρθε δύο χρόνια από τη μέρα που εκατοντάδες στρατιώτες απέκλεισαν με κάγκελα τους δρόμους, ζητώντας να πληρωθούν.
Τότε η κυβέρνηση προχώρησε σε μία συμφωνία για την αμνήστευσή τους και έναν οικονομικό διακανονισμό μαζί τους.
Αυτό, όμως, ίσως τους ενθάρρυνε για να κάνουν ξανά το ίδιο.
Ο Quattara ανήλθε στην εξουσία το 2011 μετά από μία κρίση στις εκλογές που στοίχισε πάνω από 3.000 ζωές.
Αυτή η κρίση πυροδοτήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Laurent Gbagbo, που αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του και να παραδώσει την εξουσία που κατείχε από το 1999, στο πρώτο πραξικόπημα της χώρας.
Ο νέος πρόεδρος αντιμετώπισε μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθειά του να ενώσει τον στρατό.
"Είναι μία απόδειξη ότι μακροχρόνια προβλήματα οδηγούν σε κρίσεις και παραμένουν άλυτα" δήλωσε η αναλύτρια της Δυτικής Αφρικής Cynthia Ohayon.
"Μερικοί άνθρωποι ξεχνούν και νομίζουν ότι όλα θα πάνε καλά".
Στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν γίνει πάνω από 10 εξεγέρσεις από το 1990, σύμφωνα με την Maggie Dwyer ειδική σε τέτοια θέματα, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Όπως και η Ohayon, η Dwyer προειδοποίησε ότι η λύση που ανακοινώθηκε το Σάββατο 7/1 δεν θα κρατήσει.
"Αν οι στρατιώτες σου κατεβαίνουν στον δρόμο για να πληρωθούν, υπάρχουν πιθανότατα βαθύτερες εντάσεις στη στρατιωτική δομή, οι οποίες δεν έχουν επιλυθεί" δήλωσε η Dwyer.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης