Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Φόβοι ότι θα οργιάσει η παραπληροφόρηση στη Γερμανία εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο

Guardian: Φόβοι ότι θα οργιάσει η παραπληροφόρηση στη Γερμανία εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο
Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα σάιτ ότι 1.000 άτομα που φώναζαν "Allahu Akbar" έκαψαν εκκλησία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς
Τα γερμανικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί προειδοποιούν για μία αύξηση των ψεύτικων ειδήσεων, επειδή το 2017 είναι χρονιά εκλογών, όπως αναφέρει ο Guardian.
Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα του σάιτ Breitbart που ισχυρίστηκε ότι όχλος που φώναζε "Allahu Akbar" έβαλε φωτιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε μία εκκλησία του Ντόρτμουντ.
Μετά από αναδημοσιεύσεις σε διάφορα σάιτ, με το θέμα να παίρνει έκταση στα social media, η αστυνομία της πόλης διευκρίνισε ότι δεν σημειώθηκε κανένα έκτακτο περιστατικό κατά τη διάρκεια των εορτασμών.
Η τοπική εφημερίδα Ruhr Nachrichten ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία, που τεκμηριώνουν ότι το σάιτ Breitbard επιχείρησε να διασπείρει ψεύτικες ειδήσεις μίσους και προπαγάνδας.
Η υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου Έσσεν Eva Kuhne Hormann είπε ότι "ο κίνδυνος είναι ότι αυτές οι ιστορίες διαδίδονται με απίστευτη ταχύτητα και επηρεάζουν τις ζωές μας".
Τα αμφιλεγόμενα γεγονότα βαθαίνουν το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών της φιλελεύθερης πολιτικής της Angela Merkel στο προσφυγικό και ενός ακροδεξιού κινήματος που αντιτίθεται στη μετανάστευση, φοβάται το Ισλάμ και δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τα media.
Δεκάδες χιλιάδες διάβασαν και μοιράστηκαν στο διαδίκτυο την ιστορία του Breithar.com με την επικεφαλίδα να γράφει:
"Αποκάλυψη! Ένα πλήθος 1.000 ατόμων επιτέθηκε στην αστυνομία και έβαλε φωτιά σε μία ιστορική εκκλησία" ενώ μέσα στο κείμενο υπήρχαν αναφορές για σημαίες της al - Qaeda και για παρουσία μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Η τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι το Breitbard συνδύασε και υπερέβαλε περιστατικά για να δώσει μία εικόνα χάους των ξένων που προμοτάρουν την τρομοκρατία.
Πυροτεχνήματα είχαν ως συνέπεια μία μικρή φωτιά, η οποία, όμως, έσβησε μετά από 12 λεπτά, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η οροφή δεν έπιασε φωτιά και η εκκλησία δεν είναι η παλιότερη της Γερμανίας.
Η αστυνομία του Ντόρτμουντ ανέφερε ότι οι άνδρες της χειρίστηκαν 185 περιστατικά εκείνη τη μέρα, πολύ λιγότερα από τα 421 ακριβώς έναν χρόνο πριν.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής, "η νύχτα ήταν ήσυχη, χάρη στη μεγάλη παρουσία της αστυνομίας".
Μία άλλη εφημερίδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριξε επίσης στο καθημερινό της φύλλο ότι το Breitbart χρησιμοποίησε υπερβολές για να δημιουργήσει μία εικόνα χάους και εμφυλιοπολεμικού κλίματος στη Γερμανία από τους επιθετικούς Ισλαμιστές.
Στο άρθρο της επισημαίνει ότι εν όψει των εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2017 κάποια σάιτ μπορεί να διασπείρουν παραπληροφόρηση για να μειωθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς του κράτους.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas προειδοποίησε στα μέσα Δεκέμβρη 2016 ότι η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει τους νόμους της ενάντια στη διασπορά παραπληροφόρησης και η ελευθερία έκφρασης δεν θα προστατεύει όσους προχωρούν σε δυσφήμηση.
Η Bild προέβλεψε με τη σειρά της ότι θα υπάρξουν προβλήματα επισημαίνοντας ότι ο πρώην συντάκτης του Breitbart Steve Bannon είχε διοριστεί επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Trump.
Προειδοποίησε ότι το Breitbart, που σκοπεύει να δημιουργήσει σάιτ στη γερμανική και τη γαλλική γλώσσα, σκοπεύει να επιδεινώσει τις πολιτικές εντάσεις στη Γερμανία.
Από το Breitbart αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης