Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναλλαγματική παρέμβαση 1 δισ. δολ. για στήριξη του πέσο από την κεντρική Τράπεζα Μεξικό

Συναλλαγματική παρέμβαση 1 δισ. δολ. για στήριξη του πέσο από την κεντρική Τράπεζα Μεξικό
Μετά και από τη σημερινή παρέμβαση της Banxico, το πέσο ισορρόπησε στα 21,38 δολάρια με μικρά ημερήσια κέρδη 0,31%
Σε στήριξη του πέσο μέσω συναλλαγματικής παρέμβασης αξίας 1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ προχώρησε σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 η κεντρική Τράπεζα του Μεξικό (Banco de Mexico - Banxico), σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της συνεχιζόμενης διολίσθησης του νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά την εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ του μεξικανο-φοβικού Donald Trump.
Το μεξικανικό νόμισμα πλήττεται ιδιαίτερα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump - που επανέλαβε και μετεκλογικά - περί ύψωσης φυσικού τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και περί οικονομικού πατριωτισμού των ΗΠΑ μέσω εμπορικού προστατευτισμού.
Η Banxico σήμερα δαπάνησε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια - το ακριβές ποσό δεν γνωστοποιήθηκε - για την αγορά πέσο στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, παρέμβαση που ήταν η πρώτη της κεντρικής Τραπέζης του Μεξικό από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχε δαπανήσει 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ για τη στήριξη του βυθιζόμενου πέσο στη διεθνή αγορά.
Τελικά, κατά τη διάρκεια του 2016, το πέσο απώλεσε το 20% της αξίας του και αποδείχθηκε ένα από τα εθνικά νομίσματα με τις μεγαλύτερες συναλλαγματικές απώλειες στο περασμένο έτος.
Προχθές Τρίτη 3/1 το πέσο είχε πληγεί από την απροσδόκητη ακύρωση επένδυσης 1,6 δισ. δολαρίων που είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στο Μεξικό η αμερικανική Ford, που υπέκυψε στις πιέσεις και απειλές του Trump να αλλάξει ρότα και να επενδύσει στις ΗΠΑ.
Χθες το μεξικανικό νόμισμα κατέγραψε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του αμερικανικού στα 21,624 πέσο ανά δολάριο, μετά τη δημοσιοποίηση πρακτικών της Federal Reserve στα οποία αναφερόταν το ενδεχόμενο ανάγκης προσφυγής της κεντρικής τραπέζης των ΗΠΑ σε ταχύτερη της επιθυμητής αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων.
Τελικά, μετά και από τη σημερινή παρέμβαση της Banxico, το πέσο ισορρόπησε στα 21,38 δολάρια με μικρά ημερήσια κέρδη 0,31%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης