Διεθνή

MarketWatch: Οι 5 φριχτές επενδύσεις του 2016 που θα μπορούσαν να γίνουν… οι καλύτερες του 2017

tags :
MarketWatch: Οι 5 φριχτές επενδύσεις του 2016 που θα μπορούσαν να γίνουν… οι καλύτερες του 2017
Ο τελευταίος μπορεί να γίνει πρώτος, επισημαίνεται σε άρθρο του MarketWatch σχετικά με τα assets που μπορούν να παρουσιάσουν καλές επιδόσεις το 2017
Σε κάθε αγορά πάντα υπάρχουν κάποια assets που είναι φθηνά επειδή είναι… απλά σκουπίδια σχολιάζει το MarketWatch τονίζονται ότι κάποιες φορές τα assets με τις χειρότερες επιδόσεις τη μια χρονιά μπορεί να επιστρέψουν δυναμικά την επόμενη επειδή είναι πολύ υποτιμημένα.
Μάλιστα, στο ερώτημα ποια από τα assets που παρουσίασαν τις χειρότερες αποδόσεις για το 2016 μπορούν να ανακάμψουν το 2017, το αρθρογράφος επισημαίνουν ότι υπάρχουν πέντε περιουσιακά στοιχεία που φαίνονται ώριμα για ανάκαμψη.
Αυτά είναι η βρετανική στερλίνα, οι κινεζικές μετοχές, τα εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το κακάο, οι αεροπορικές εταιρείες και ο χρυσός.
Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές μετοχές φαίνονται υπερτιμημένες.

Η στερλίνα

Όσον αφορά τα σημαντικότερα νομίσματα, η στερλίνα ήταν εκείνη που παρουσίασε τις χειρότερες επιδόσεις για το 2016.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, όλοι ανησυχούν για το τι θα συμβεί μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο από την ΕΕ αλλά και για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας.
Αλλά μέχρι στιγμής, η Βρετανία εξέπληξε τους πάντες παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση των λιανικών πωλήσεων και αξιοπρεπή ανάπτυξη.
Με το ευρώ σε αναταραχή, αντιμετωπίζοντας την ιταλική τραπεζική κρίση και τις λαϊκιστικές πολιτικές εξεγέρσεις στη Γαλλία και στην Ολλανδία, η στερλίνα θα πρέπει να ανακάμψει το 2017.

Ο χρυσός

Όσον αφορά στον χρυσό, ήταν σταθερός το 2016, ενώ εξακολουθεί να είναι κοντά στον πάτο μιας πτωτικής (bear) αγοράς των πέντε ετών.
Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι το τύπωμα χρήματος και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια θα ενισχύσουν τον χρυσό.
Παραδόξως όμως η ποσοτική χαλάρωση δημιούργησε αποπληθωρισμό και πληθωρισμό.
Από φέτος, όμως, οι κυβερνήσεις φαίνονται έτοιμες για δημοσιονομική επέκταση και οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σταδιακή μείωση του QE.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, αποτέλεσμα θα είναι η τιμή του χρυσού να αρχίσει να ανακάμπτει πιθανότατα.

Οι κινεζικές μετοχές

Ο κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης ήταν ο πέμπτος με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως για το 2016.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την Κίνα, από την επιβράδυνση της ανάπτυξης έως την υπερθέρμανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την απειλή για επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.

Το σιτάρι και το κακάο

Όσον αφορά στο σιτάρι και το κακάο, ήταν μεταξύ των γεωργικών προϊόντων που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις σε μια δεκαετία.
Αλλά οι τιμές των τροφίμων είναι πάντα κυκλικές.
Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, το ίδιο και οι εμπορικές ροές, καθώς και τα έξοδα μεταφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό το 2017 θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το έτος κατά το οποίου αυτά τα δύο εμπορεύματα θα μπορούν να κινηθούν ανοδικά.

Οι αεροπορικές εταιρείες

Τo Brexit αναμένεται να μετατρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ταξιδιωτικό προορισμό.
Μάλιστα, με τη στερλίνα να κινείται σε τόσο χαμηλά επίπεδα πολλοί θα είναι εκείνοι που θα θέλουν να επισκεφθούν το Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης