Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι ενεργειακές εταιρίες στη Μέση Ανατολή μείωσαν τον δανεισμό τους κατά -26% το 2016

tags :
Bloomberg: Οι ενεργειακές εταιρίες στη Μέση Ανατολή μείωσαν τον δανεισμό τους κατά -26% το 2016
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά το δεύτερο μισό του έτους
Μείωση των δανεισμών τους κατά -26% για το 2016 κατέγραψαν οι ενεργειακές εταιρίες στη Μέση Ανατολή, καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά το τέλος του έτους παρείχε τα απαιτούμενα έσοδα για τους τομείς της εξερεύνησης και της παραγωγής.
Συγκεκριμένα, τα ομόλογα και τα δάνεια τα οποία εκδόθηκαν από τους παραγωγούς ενέργειας των έξι κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διαμορφώθηκαν στα 17,5 δισ. δολ. έναντι 23,7 δισ. δολ. το 2015, που αποτέλεσε και ποσό ρεκόρ.
Μάλιστα, κατά τους έξι τελευταίους μήνες του έτους, η μόνη εταιρία ενέργειας που πραγματοποίησε κάποιον δανεισμό ήταν η BB Energy Gulf DMCC του Ντουμπάι, με το ποσό ανάληψης να ανέρχεται στα 200 εκατ. δολ.
Το αργό πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +16% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, λόγω της συμφωνίας που επετεύχθη ανάμεσα στις χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ, επιτρέποντας στις εταιρίες να σταματήσουν αν στρέφονται σε τράπεζες και επενδυτές για να βρουν χρήματα.
"Εάν οι τιμές του πετρελαίου σημειώσουν λίγη παραπάων άνοδο, αυτό θα βοηθήσει τις ετιαρίες να βασίζονται ακόμα λιγότερο στον δανεισμό", σημειώνει ο Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών του Gulf Research Center, John Sfakianakis, ο οποίος προσθέτει ότι πλέον "υπάρχει περισσότερο χρήμα για τις πετρελαϊκές εταιρίες αντί να βγουν έξω και να δανειστούν".
Παράλληλα, ο σύνθετος δείκτης απόδοσης χρέους της J.P. Morgan στην περιοχή, ο οποίος αποτελεί ένδειξη για τα επιτόκια δανεισμού, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 4,7% για το σύνολο του έτους, έναντι 4,43% το 2015, με τον δείκτη μάλιστα να "βυθίζεται" στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 16 μηνών, τον Αύγουστο 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης