Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Ρωσία θέλει επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Guardian: Η Ρωσία θέλει επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία
Δύσκολα θα γίνει, όμως, κάτι τέτοιο μέσα στο Σαββατοκύριακο (31/12 - 1/1), όπως θα επιθυμούσαν οι Ρώσοι
Η Ρωσία πιέζει για μία ψήφο στήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, τη στιγμή που η εκεχειρία τηρείται σε μεγάλο βαθμό, παρά τις όποιες σποραδικές συγκρούσεις, γράφει ο Guardian.
Η Μόσχα αναφέρει ότι επιθυμεί την εμπλοκή του ΟΗΕ στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Δαμασκό και τους αντάρτες, οι οποίες θα γίνουν στο Καζακστάν τον Ιανουάριο του 2017, παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει τις δικές του προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.
Η Τουρκία και η Ρωσία που συμφώνησαν για την εκεχειρία, υποστηρίζουν ότι οι συνομιλίες στην Αστάνα έχουν στόχο να συμπληρώσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ, παρά να τις αντικαταστήσουν.
Και θέλουν να συμπεριλάβουν σε αυτές και άλλους τοπικούς παίκτες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Ιορδανία.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vitaly Churkin είπε ότι ελπίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει το Σάββατο  31/12 ένα σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει και τις συνομιλίες στο Καζακστάν και να το υιοθετήσει ομόφωνα.
Οι διπλωμάτες δεν βλέπουν, ωστόσο, μία γρήγορη ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα στο Σαββατοκύριακο (31/12 - 1/1), καθώς το σχέδιο πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να βρει τις εννέα ψήφους, που χρειάζονται για να το περάσει.
Η Ουάσινγκτον είναι απούσα από τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο, η Μόσχα ελπίζει να φέρει την κυβέρνηση του Donald Trump στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο του 2017, που θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της.
Οι αντάρτες της Συρίας προειδοποίησαν, εξάλλου, ότι θα θεωρήσουν την κατάπαυση του πυρός άκυρη, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να την παραβιάζει.
Η Ρωσία που υποστηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Bashar Al - Assad ζητάει επίμονα από τον ΟΗΕ να στηρίξει την τρίτη μέσα στο 2016 εκεχειρία για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία.
Συγκρούσεις και αεροπορικές επιδρομές γίνονται σε κάποιες περιοχές, αλλά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό η εκεχειρία τηρείται.
"Συνεχόμενες παραβιάσεις από το καθεστώς και βομβαρδισμοί και προσπάθειες να πάρουν εδάφη των επαναστατικών φατριών υπό τον έλεγχό τους, θα καταστήσουν τη συμφωνία άκυρη" ανέφερε μία δήλωση που υπογράφουν πολλές οργανώσεις ανταρτών.
Υποστηρίζουν επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος βορειοδυτικά της Δαμασκού.
Οι αντάρτες θεωρούν ακόμα ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν υπογράψει δύο διαφορετικές εκδοχές της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και από τη μία απουσιάζουν πολλά κομβικά σημεία που είναι αδιαπραγμάτευτα.
Υπάρχει επίσης και μία σύγχυση σχετικά με το ποιες οργανώσεις ανταρτών της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία.
Το Ισλαμικό Κράτος που είναι σε πόλεμο με όλες τις πλευρές, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης