Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πόλεμος» Ρωσίας - ΗΠΑ λόγω Trump - Απάντηση Putin στον Obama - Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες

«Πόλεμος» Ρωσίας - ΗΠΑ λόγω Trump - Απάντηση Putin στον Obama - Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες
Ο Trump έχει δηλώσει ότι «δεν πιστεύει» τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απρεπείς»
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, με τον αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama να «τιμωρεί» τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, καθώς εκτιμά ότι ενεπλάκη στην εκλογή Trump και τον Putin να απαντά άμεσα στις κυρώσεις. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov,  προτείνει την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών, ως απάντηση για τις αμερικανικές κυρώσεις. 
Χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και στο κλείσιμο δύο ρωσικών κτιριακών εγκαταστάσεων  στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ σε αντίποινα για μια σειρά παρενοχλήσεων στη Ρωσία εναντίον αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα. 
Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις από το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
«Οι ενέργειες αυτές αναλήφθηκαν σε αντίδραση στη ρωσική παρενόχληση αμερικανών διπλωματών και τις ενέργειες διπλωματών που θεωρήσαμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η... εκδίκηση Obama

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ενέκρινε την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω των προσπαθειών που της προσάπτει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των φετινών αμερικάνικων προεδρικών εκλογών και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αμερικανικές ενέργειες.
«Οι ενέργειες αυτές ακολουθούν επανειλημμένες κατ’ ιδίαν και δημόσιες προειδοποιήσεις μας προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς», τόνισε ο Obama σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.
«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειες σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο Οbama.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.
Ακόμη στην ανακοίνωση ο Obama καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.

H στάση Trump

Ο Trump έχει δηλώσει ότι «δεν πιστεύει» τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απρεπείς».
Αλλά είναι απομονωμένος ακόμη και στις τάξεις του δικού του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υποστήριξε ότι η Ρωσία «αποπειράται συνεχώς να υπονομεύσει» τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενδέχεται να ακυρώσει το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Obama και να επιτρέψει να επιστρέψουν οι άνθρωποι που η Ουάσινγκτον θεωρεί πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και απελαύνει μόλις πάρει την εξουσία, αλλά θα ήταν ασύνετο, ανέφερε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης