Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών προχωρούν οι ΗΠΑ, ως αντίποινα για το hacking στις εκλογές

Στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών προχωρούν οι ΗΠΑ, ως αντίποινα για το hacking στις εκλογές
Οι κυρώσεις αφορούν επιπλέον πέντε οργανισμούς και τέσσερα φυσικά πρόσωπα
Στην απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών που βρίσκονται στη χώρα προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις κυρώσεις κατά της Μόσχας που επιβάλλονται ως αντίποινα για το hacking στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016.
Οι διπλωμάτες έχουν χρονικό περιθώριο 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τις Η.Π.Α.
Επίσης, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως κλείνουν δύο ρωσικά κτηριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ.
Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε πριν λίγο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αφορούν επιπλέον πέντε οργανισμούς και τέσσερα φυσικά πρόσωπα.
Τα πέντε θεσμικά όργανα είναι τα εξής:
Professional Association of Designers of Data Processing Systems, μία μη εμπορική οργάνωση, η Federal Security Service (Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti), η Main Intelligence Directorate (Glavnoe Razedyvatelnoe Upravelenie, GRU), το Special Technology Center και το Zorsecurity ή Tsor Security όπως είναι γνωστό.
Τα φυσικά πρόσωπα είναι τα εξής:
Vladimir Stepanovich Alexseyev, ο αναπληρωτής επικεφαλής του GRU, Aleksey Alekseyevich Belan, ο Evgeniy Mikhaylovich Bogachev, ο Sergey Gizunov, επίσης αναπληρωτής επικεφαλής του GRU, ο Igor Korobov, επικεφαλής του GRU και ο Igor Kostyukov, αναπληρωτής επικεφαλής του GRU.

Η εντολή του Barack Obama:



Τον περασμένο Οκτώβριο η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τους hackers που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση για τη διαρροή (μέσω των Wikileaks) των e-mails του John Podesta, του επικεφαλής της καμπάνιας της Hillary Clinton.
Οι διαρροές ευνόησαν τον τελικό νικητή των εκλογών, τον Doanld Trump, καθώς αποκάλυπταν πολλές σκοτεινές πτυχές της πολιτικής καριέρας της Δημοκρατικής υποψήφιας…
Οι νέες κυρώσεις θα προστεθούν στις ήδη ισχύουσες για τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014.

Έρευνα Bloomberg: Το 55% θέλει χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας το 2017

Υπέρ μίας πιο ήπιας προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας τάσσεται η πλειοψηφία των αναλυτών, όπως διαπιστώνεται από τη σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg (στις 21/12).
Ειδικότερα, το 55% των ερωτηθέντων επιθυμεί μία χαλάρωση των οικονομικών (και όχι μόνο) κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη νέα αμερικανική ηγεσία μέσα στο 2017, ένα ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Οκτωβρίου 2016.
Η αύξηση οφείλεται και στην επικράτηση του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά επίσης πως η Ε.Ε. θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον και θα χαλαρώσει και αυτή τις κυρώσεις κατά της Μόσχας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Επέκταση των κυρώσεων αποφάσισε στην πρόσφατή Σύνοδό της η Ε.Ε.

Την 6μηνη παράταση (έως 31 Ιουλίου 2017) των κυρώσεων κατά της Μόσχας αποφάσισε στις 19 Δεκεμβρίου 2016 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επικυρώνοντας έτσι τα όσα συζήτησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής.
Το αιτιολογικό είναι το ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν είχαν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Οι κυρώσεις σε Άμυνα, Ενέργεια και χρηματοπιστωτικό τομέα, αφορούν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία το 2014, ενώ η άρση τους προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσης της Μόσχας στη Συμφωνία του Μινσκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης