Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: 6μηνη παράταση έκτακτης παροχής ρευστότητας στη Monte dei Paschi και άλλες ιταλικές τράπεζες

Κομισιόν: 6μηνη παράταση έκτακτης παροχής ρευστότητας στη Monte dei Paschi και άλλες ιταλικές τράπεζες
Τα μέτρα έγκρισης έκτακτης παροχής ρευστότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017, είναι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εισφορά κεφαλαίων από το ιταλικό Δημόσιο σε προβληματικές τράπεζες της χώρας
Την εξάμηνη παράταση του προγράμματος της ιταλικής κυβέρνησης για την έκτακτη παροχή ρευστότητας στις προβληματικές τράπεζες της χώρας και ιδιαίτερα στην προβεβλημένη περίπτωση της Monte dei Paschi di Siena, ενέκρινε σήμερα Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μια σειρά από αντίστοιχα προγράμματα στήριξης τραπεζών εφαρμόζονται αυτήν την περίοδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - όπως στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Πορτογαλία - τα οποία έχουν στόχο να διασφαλίσουν, ότι οι τράπεζες δεν θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, αλλά και να εγγυηθούν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πελατών στις καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικής συνδρομής, οι τράπεζες με κεφαλαιακό έλλειμμα δεν επιτρέπεται να ωφεληθούν από γενικά προγράμματα στήριξης ρευστότητας, δηλαδή πρακτικά η Κομισιόν έχει την ισχύ να αποφασίζει κατά περίπτωση για τις συγκεκριμένες τράπεζες.
«Η Ιταλία ζήτησε από την Κομισιόν να εξουσιοδοτήσει αντίστοιχη στήριξη της Monte dei Paschi di Siena για χρήση σε περίπτωση ανάγκης. Η Κομισιόν ενέκρινε ξεχωριστά το αίτημα αυτό σήμερα, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατική βοήθειας», όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως προσέθεσε, τα μέτρα έγκρισης έκτακτης παροχής ρευστότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2017, είναι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εισφορά κεφαλαίων από το ιταλικό Δημόσιο σε προβληματικές τράπεζες της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης