Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Αυτοτραυματίστηκαν 3 μεγάλες οικονομίες το 2016 και το αβέβαιο 2017

CNN Money: Αυτοτραυματίστηκαν 3 μεγάλες οικονομίες το 2016 και το αβέβαιο 2017
Λαβωμένες αποχαιρετούν το 2016 η Ιταλία, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Τρεις από τις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα αποχαιρετίσουν το 2016, ευρισκόμενες σε χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία το υποδέχτηκαν. Δύο δημοψηφίσματα και ένα ανεπανάληπτο νομισματικό πείραμα τις αναγκάζουν να ατενίζουν ένα ιδιαιτέρως αβέβαιο 2017.
Ιδού η λίστα του CNN Money:

Ηνωμένο Βασίλειο
Στις 23 Ιουνίου 2016 οι Βρετανοί πολίτες αποφάσισαν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημοψήφισμα για το Brexit είχε άμεσο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές, με τις μετοχές να κρασάρουν. Γρήγορα ανέκαμψαν, ωστόσο ο μεγαλύτερος ηττημένος αποδείχτηκε το νόμισμα του Ηνωμένου Βασίλειο, η στερλίνα. Η στερλίνα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Από τότε σταθεροποιήθηκε, εντούτοις διατηρώντας απώλειες 18%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ανατίμηση των καθημερινών προϊόντων.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί εντός του 2017.
Το χειρότερο, ωστόσο, είναι η αβεβαιότητα που αντιμετωπίζει πλέον η βρετανική οικονομία, μπροστά στο «διαζύγιο» με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, αλλά και η απειλή αποχώρησης εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα απολαμβάνει έναν από τους ταχύτερου ρυθμούς ανάπτυξης στην ομάδα G7, αλλά ο ρυθμός θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών το 2017.

Ινδία
Τι συμβαίνει όταν μια χώρα που λατρεύει τα μετρητά αποφασίζει ξαφνικά να απαγορεύσει τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των χαρτονομισμάτων;
Η Ινδία αναγκάστηκε να το μάθει αυτό, όταν στις 8 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Narendra Modi ανακοίνωσε την απόσυρση και ποινικοποίηση των χαρτονομισμάτων των 500 και 1000 ρουπιών και την αντικατάστασή τους, με νέα χαρτονομίσματα, αξίας 500 και 2000 ρουπιών.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε κυριολεκτικά το χάος, με εκατομμύρια ανθρώπους να αγωνίστηκαν να αποκτήσουν τα νέα χαρτονομίσματα. Οι επιχειρήσεις υπέφεραν και, ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ινδίας πληγώθηκε.
Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης 7,3%, που κάθε άλλη οικονομία φθονεί, αναμένεται να επιβραδυνθεί δραματικά. Ήδη η κεντρική τράπεζα της χώρας (Reserve Bank of India) έχει υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι επενδυτές, ωστόσο, προειδοποιούν πως η ζημιά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η κυβέρνηση υποστήριξε πως η απαγόρευση των χαρτονομισμάτων είχε ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και των παραχαραγμένων νομισμάτων και θα ωφελήσει την Ινδία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Modi, πάντως, αμφισβητούν ότι το κόστος αξίζει.

Ιταλία
Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 οι Ιταλοί απέρριψαν, με συντριπτική πλειοψηφία, τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που πρότεινε ο πρωθυπουργός Matteo Renzi.
Οι μεταρρυθμίσεις είχαν στόχο να μπει ένα τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο και να αναζωογονηθεί η στάσιμη ιταλική οικονομία. Ο Renzi παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.
Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που προέκυψε έχει ήδη ένα θύμα - οι αγχωμένοι επενδυτές αρνήθηκαν να δώσουν στην αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, τη Banca Monte dei Paschi di Siena, τα 5 δισ. ευρώ που χρειαζόταν για να διασωθεί.
Η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει και να διασώσει την τράπεζα, αντλώντας χρήματα από ένα ταμείο 20 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, τα οποία και προστίθενται στο ήδη υπέρογκο χρέος της Ιταλίας (2,38 τρισ. ευρώ).
Οι τράπεζες είναι, ωστόσο, μόνο ένας από τους πονοκεφάλους της Ιταλίας.
Η απειλή των πρόωρων εκλογών έχει υποχωρήσει, αλλά όχι αποχωρήσει. Αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, τα κόμματα του λαϊκισμού, είτε δεξιά, είτε αριστερά, θα ενισχυθούν. Ένα από αυτό - το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο ίδρυσε ο κωμικός Beppe Grillo - ενδέχεται να κατέλθει στις εκλογές με προεκλογική δέσμευση ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit, για την έξοδο από το ευρώ.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι πιθανότητες ενός τέτοιου δημοψηφίσματος είναι ισχνές, ωστόσο οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης