Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Για αυτές τις μεγάλες εταιρείες το 2016 ήταν μια φριχτή χρονιά - Ποιες τράπεζες στη λίστα

tags :
CNN Money: Για αυτές τις μεγάλες εταιρείες το 2016 ήταν μια φριχτή χρονιά - Ποιες τράπεζες στη λίστα
Το 2016 ήταν πραγματικά μια δύσκολη χρονιά για αυτές τις επιχειρήσεις, ανάμεσα τους και τρεις τράπεζες
Για κάποιες μεγάλες εταιρείες το 2016 δε φαίνεται να τελειώνει αρκετά γρήγορα.
Ένα ταραχώδες έτος, σε πολλά επίπεδα, επεφύλασσε δυσάρεστες ειδήσεις και εξελίξεις και για κάποια μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.
Το CNN Money επιχειρεί να συγκροτήσει τη λίστα των επιχειρήσεων αυτό που ίσως θα ήθελαν να πατήσουν διαγραφή στο φριχτό 2016:

Yahoo
Η Yahoo ξεκίνησε τη χρονιά απολύοντας το 15% του εργατικού δυναμικού της. Η αγωνιζόμενη τεχνολογική εταιρεία παραδέχτηκε, δε, μέσα στο έτος, πως υπέστη όχι μία, αλλά δύο μαζικές παραβιάσεις δεδομένων, που επηρέασαν περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες. «Η Yahoo κατέχει πλέον το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο για τις χειρότερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία», ανέφερε ο Hemu Nigam, σύμβουλος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι παραβιάσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σχεδιαζόμενη εξαγοράς της Yahoo από τη Verizon. Σημειώνεται πως οι μετοχές της εταιρείες έχουν υποχωρήσει κατά 14% από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου του 2016, προτού δηλαδή γνωστοποιηθεί η πρώτη κυβερνοεπίθεση.

Samsung
Το 2016 ήταν πραγματικά ένα εκρηκτικό έτος για τον τεχνολογικό κολοσσό της Νοτίου Κορέας. Τα προβλήματά της εταιρείας ξεκίνησαν όταν αναγκάστηκε να ανακαλέσει εκατομμύρια Galaxy Note 7 κινητά τηλέφωνα, καθώς τα «έξυπνα κινητά» αυτού του μοντέλο άρχισαν να πιάνουν κυριολεκτικά φωτιά. Λάθος στο λάθος, ωστόσο, καθώς και τα νέα κινητά, με τα οποία αντικατέστησαν τα «φλεγόμενα», αποδείχτηκαν εξίσουν… εύφλεκτα. Η Samsung αναγκάστηκε να καταργήσει το μοντέλο, κάτι που της κόστισε δισεκατομμύρια σε έσοδα και ένα τεράστιο πλήγμα στη φήμη της. Επιπλέον, η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει 3 εκατ. πλυντήρια, λόγω κινδύνου… έκρηξης. Η μετοχή της Samsung υπέστη ισχυρό πλήγμα από το ζήτημα με τα Note 7, έκτοτε ωστόσο ανέκαμψε και κατέγραψε ισχυρό ράλι, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως θα εξετάσει την αναδιοργάνωση της περίπλοκης δομής της.

Wells Fargo
Τον Σεπτέμβριο του 2016 η τράπεζα Wells Fargo σόκαρε την κοινή γνώμη, όταν απέλυσε 5.300 υπαλλήλους που είχαν δημιουργήσει κρυφά περί τα 2 εκατομμύρια λογαριασμούς χωρίς έγκριση. Ο διευθύνων σύμβουλος, John Stumpf, έπειτα από πολλές ακροάσεις στο Κογκρέσο αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Η φήμη της τράπεζας υπέστη βαρύ πλήγμα, καθώς πρώην υπάλληλοι αναφέρθηκαν σε εργασιακές «ιστορίες τρόμου», που περιελάμβαναν έναν ιδιαιτέρως πιεστικό περιβάλλον και επιβράβευση ανήθικων μεθόδων και πρακτικών. Η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε περισσότερο από 12% τις εβδομάδες μετά το σκάνδαλο, ωστόσο ανέκαμψε μετά τη νίκη του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Deutsche Bank
Ορισμένα συμπτώματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης παραμένουν για πολλές μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, με το 2016 να αποδεικνύεται εξαιρετικά επώδυνο για τη Deutsche Bank. Η τράπεζα «πάλευε» ήδη με τη χαμηλή κερδοφορία και την περικοπή των θέσεων εργασίας, όταν τον Σεπτέμβριο του 2016 το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ της επέβαλε πρόστιμο 14 δισ. δολάρια για το ζήτημα των ενυπόθηκων δανείων, που οδήγησαν στη χρηματοπιστωτική κρίση. Το πρόστιμο προκάλεσε την έντονη ανησυχία των επενδυτών ότι η Deutsche Bank - που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα - δεν έχει τα κεφάλαια να το αποπληρώσει. Έκτοτε οι ανησυχίες κόπασαν και μόλις την περασμένη εβδομάδα η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε πως ήλθε σε διακανονισμό 7,2 δισ. δολαρίων με τις αμερικανικές αρχές. Η μετοχή της τράπεζας άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, μετά το πρόστιμο. Από τότε έχουν ανακάμψει σημαντικά, εντούτοις παραμένουν περισσότερο από 20% κάτω από ό,τι στις αρχές του έτους.

Theranos
Μία από τις πλέον διάσημες νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, η Theranos, έπεσε σε δυσμένεια το 2016. Ρήγματα στην αξιοπιστία της εταιρείας βιοτεχνολογίας είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη από τα τέλη του 2015, όταν μία έρευνα της Wall Street Journal αμφισβήτησε τις επιστημονικές αξιώσεις της εταιρείας, καθώς και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για τον έλεγχο του αίματος. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Theranos, Elizabeth Holmes, που ίδρυσε της Theranos όταν ήταν μόλις 19 ετών αρνήθηκε τις κατηγορίες του δημοσιεύματος. Από τότε, ωστόσο, για τη Theranos και τη Holmes όλα πάνε ταπεινωτικά στραβά, συμπεριλαμβανομένης και μιας σειράς ελέγχων και ερευνών από αμερικάνικες αρχές. Η Walgreens αποχώρησε από τη Theranos, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να διορθώσει χιλιάδες αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων, ενώ στη Holmes επιβλήθηκε απαγόρευση ιδιοκτησίας ή λειτουργίας εργαστηρίου για δύο χρόνια. Τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε εκατοντάδες απολύσεις, καθώς έκλεινε εργαστήρια. Η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Πάντως, το Forbes ανέφερε πως η αξία της Holmes το 2016 βρέθηκε από τα 4,5 δισ. δολάρια στο απόλυτο τίποτα.

Twitter
Το 2016 ξεκίνησε για την Twitter με υποχώρηση της μετοχής της και την παραδοχή ότι χάνει χρήστες. Οι ελπίδες ότι θα μπορούσε να βρει διέξοδο από τις δυσκολίες της, με το να εξαγοραστεί από έναν μεγαλύτερο παίκτη, εξατμίστηκαν τον Οκτώβριο. Η απάντηση της Twitter ήταν περικοπή εκατοντάδων θέσεων εργασίας και ο «θάνατος» του vine, μιας εφαρμογής για βίντεο. Τα προβλήματα συνεχίζονται και σε διοικητικό επίπεδο, με την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών και το προσωρινό «πάγωμα» του λογαριασμού στο δίκτυο του συνιδρυτή Jack Dorsey. Το 2016 η μετοχή της Twitter μπήκε στο τραινάκι του λούνα παρκ…. καθώς ειδήσεις σχετικές με πιθανή εξαγορά εκτόξευαν τη μετοχή, ωστόσο πλέον βρίσκεται στο -20% από την αρχή του έτους.

Mylan
Η φαρμακευτική Mylan βρέθηκε εν μέσω σκανδάλου το καλοκαίρι όταν έγινε γνωστό πως είχε αυξήσει το EpiPen, μια σωτήρια θεραπεία για αλλεργίες, κατά 15 από το 2009. Με το να αυξήσει την τιμή κατά 400% μέσα σε διάστημα 7 ετών η εταιρεία και η CEO της, Heather Bresch, χαρακτηρίστηκαν η επιτομή της εταιρικής απληστίας. Η Mylan κατηγόρησε το σύστημα υγείας των ΗΠΑ για την κατάσταση και εισήγαγε ένα πρόγραμμα κουπονιών για να βοηθήσει την περικοπή του κόστους. Αλλά η Bresch αντιμετώπισε σκληρές ερωτήσεις από τους νομοθέτες οι οποίοι κατηγόρησαν αυτή και άλλα στελέχη για τον «βρώμικο πλούτο τους» εις βάρος των ανθρώπων που χρειάζονται τη ζωτική θεραπεία. Τον Οκτώβριο, η Mylan συμφώνησε να πληρώσει 465 εκατ. δολάρια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η μετοχή της Mylan έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από την αρχή του έτους.

Monte dei Paschi di Siena
Στα 544 χρόνια που λειτουργεί η ιταλική Monte dei Paschi δύσκολα αντιμετώπισε δυσκολότερο έτος από το 2016. Έχοντας ένα βάρος 28 δισ. ευρώ σε προβληματική δάνεια, η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου κρίθηκε τον Ιούλιο η πιο αδύναμη τράπεζα της Ευρώπης. Η τράπεζα προσπάθησε απεγνωσμένα να διορθώσει τα προβλήματά της, ωστόσο η προσπάθειά της να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές απέτυχε. Αυτή η αποτυχία ανάγκασε την τράπεζα να στραφεί στην ιταλική κυβέρνηση, ζητώντας διάσωση (bailout). Η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει κατά 88% από την αρχή του έτους, ενώ πλέον βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης