Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία στα hedge funds για τις αγορές – Αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές το δ' 3μηνο 2016

Αισιοδοξία στα hedge funds για τις αγορές – Αύξησαν την έκθεσή τους στις μετοχές το δ' 3μηνο 2016
Η βιομηχανία των hedge funds αύξησε στο 63% ή στα 656 δισ. δολάρια την καθαρή της έκθεση στη χρηματιστηριακή αγορά 
Τα hedge funds φαίνεται να συμβάλλουν για τα καλά στο γενικότερα θετικό κλίμα που υπάρχει για την πορεία των αγορών το επόμενο έτος, κάτι που φαίνεται και από τις κινήσεις στις οποίες προέβησαν τους τελευταίους μήνες.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, η βιομηχανία των hedge funds (συνολικής αξίας 3 τρισ. δολαρίων!) αύξησε στο 63% ή στα 656 δισ. δολάρια την καθαρή (διαφορά long και short θέσεων) της έκθεση στη χρηματιστηριακή αγορά το δ' 3μηνο 2016, μειώνοντας τις θέσεις short.
Τα παραπάνω απορρέουν από τις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί από την επικείμενη προεδρία του Donald Trump…
Ενδεικτικά, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου ο Dow Jones Industrial Average έχει αυξήσει κατά 8,7% την αξία του (με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 23/12), με τα αντίστοιχα ποσοστά για τους S&P 500 και Nasdaq να είναι 5,8% και 5,2%.

Τα hedge funds ελπίζουν σε ανάκαμψη το επόμενο έτος γιατί το 2016 δεν ήταν ότι καλύτερο…

Σίγουρα το 2016 δεν θα είναι το έτος που θα θέλουν να θυμούνται οι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο.
Αν και ορισμένοι κατάφεραν παραδόξως να επωφεληθούν από τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικράτησε λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, των αμερικανικών εκλογών αλλά και λοιπών παραμετρικών παραγόντων όπως η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης ή ης παγκόσμιας οικονομίας κλπ, η πλειοψηφία κατέγραψε απώλειες μεγάλου βαθμού.

Τα hedge funds δεν κατάφεραν να εννοηθούν από το «ράλι Trump»…

Τα hedge funds δεν κατάφεραν και πάλι να εννοηθούν από το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, με τα κέρδη τους μετά τη νίκη του Donald Trump να είναι αμελητέα σε σχέση με τα αντίστοιχα των δεικτών της Wall Street.
Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης (HFRI Fund Weighted Composite Index) που αντικατοπτρίζει την (μέση) άνοδο των μετοχών για τα hedge funds, αυξήθηκε μόλις 0,9% σε μηνιαία βάση (στο +4,6% ετησίως) μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του Ρεπουμπλικάνου, όταν, για παράδειγμα, ο S&P 500 έχει αυξήσει την αξία του κατά 3,7% (στο +9,8% ετησίως!).
Υπενθυμίζεται πως ο Οκτώβριος του 2016 ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους για τα hedge funds, καθώς οι συνολικές καθαρές απώλειες κεφαλαίων έφτασαν τα 14,2 δισ. δολάρια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Evestment, σε ετήσια βάση οι ζημίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, στα 77 δισ. δολάρια.
Ο Οκτώβριος του τρέχοντος έτους ήταν ο 4ος μήνας ανάμεσα στους 5 τελευταίους που σημειώθηκαν καθαρές εκροές στον κλάδο των hedge funds.
Να σημειωθεί πως για τον ίδιο μήνα, το 61% των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων κατέγραψε καθαρές εκροές.

Ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους και ο John Paulson…

Το 2016 θα κλείσει με αρνητικό πρόστιμο για το hedge fund Paulson & Co., καθώς ήδη οι απώλειες μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 έφταναν το -19%!
Το fund του μεγαλοεπενδυτή που κατέχει το 9,3% της Τράπεζας Πειραιώς και το 7% της Alpha bank σημειώνει σημαντικές απώλειες από το 2011, με ένα μικρό «διάλλειμα» το 2013, όταν αύξησε τις αποδόσεις του κατά 32%.
Συγκεκριμένα:

2011: -51%

2012: -19%

2013: +32%

2014: -36%

2015: -3%

2016: -19%

Έτσι εξηγείται γιατί δείχνει τόσο μεγάλη εμμονή με την Πειραιώς…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης