Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ευκαιρία για αλλαγές στις ΗΠΑ αποτελεί ο Trump σύμφωνα με τον Assange

Guardian: Ευκαιρία για αλλαγές στις ΗΠΑ αποτελεί ο Trump σύμφωνα με τον Assange
Mένει να αποδειχτεί, ωστόσο, αν θα είναι αλλαγές προς το καλύτερο ή, προς το χειρότερο
Ο εμπνευστής των WikiLeaks Julian Assange έδωσε έναν πόντο στον Donald Trump λέγοντας ότι αποτελεί μία ευκαιρία για θετικές, αλλά και για αρνητικές, αλλαγές στις ΗΠΑ, γράφει ο Guardian.
Ο Assange αποκάλυψε ότι είναι ανάμικτα τα συναισθήματα που του προκάλεσαν οι αμερικάνικες εκλογές σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica επικρίνοντας τη Hillary Clinton και προχωρώντας σε μία πιο αμφίθυμη αξιολόγηση του Donald Trump.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Assange μία εκλογή της Clinton θα σήμαινε εδραίωση της ισχύος για την άρχουσα τάξη στις ΗΠΑ.
"Ο Donald Trump δεν είναι άνθρωπος του κατεστημένου της Ουάσινγκτον, είναι μέρος της πλούσιας ελίτ των ΗΠΑ και συγκεντρώνει γύρω του ένα φάσμα άλλων πλούσιων ανθρώπων και προσωπικοτήτων με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία" ανέφερε ο Assange για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.
Και πρόσθεσε: "Δεν σχηματίζουν από μόνοι τους το υπάρχον κατεστημένο, πρόκειται για ένα νέο κατεστημένο που θα εξελχιθεί ραγδαία και αυτό αποτελεί ευκαιρία για αλλαγές στις ΗΠΑ, αλλαγές προς το χειρότερο ή, προς το καλύτερο".
Την εβδομάδα των εκλογών τα WikiLeaks δημοσιοποίησαν μία σειρά από e-mails που είχαν σχέση με τους Δημοκρατικούς ή, και τη Hillary Clinton προσωπικά.
Αυτές οι διαρροές έκαναν ζημιά στη Clinton και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θεωρούν ότι ήταν έργο Ρώσων χάκερς, που στη συνέχεια τις διοχέτευσαν στα WikiLeaks για να βοηθήσουν τον Trump να νικήσει στις εκλογές.
Ο Assange έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αποκαλύψει την πηγή των διαρροών.
Ο Roger Stone, συνεργάτης του Trump, είχει πει από τον Αύγουστο του 2016 για μία επικοινωνία του με τον Assange σχετικά με μία έκπληξη για την Clinton που θα ερχόταν τον Οκτώβριο.
Και τα WikiLeaks άρχισαν να δημοσιεύουν τα επίμαχα e-mails τον Οκτώβριο του 2016.
Είναι απίθανο να ξέρουμε πόσο επηρέασαν τα e-mails το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι αποκαλύψεις έπληξαν τις προοπτικές της Hillary Clinton την τελευταία, κρίσιμη εβδομάδα.
Ο Assange έκανε τις αποκαλύψεις από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου παραμένει κλεισμένος για τέσσερα χρόνια, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, που οι εισαγγελείς ερευνούν κατηγορίες σε βάρος του για βιασμό.
Μερικές από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks αναφέρονται και στην περίοδο που η Hillary Clinton ήταν υπουργός Εξωτερικών.
"Η Hillary Clinton και το δίκτυο γύρω της, φυλάκισαν και βασάνισαν σύμφωνα με τον ΟΗΕ την Chelsea Manning, υποτιθέμενη πηγή μας για 35 χρόνια, για να εμπλέξουν εμένα προσωπικά" υποστήριξε ο Assange.
Κατηγόρησε επίσης την Clinton ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στη Λιβύη, δημιουργώντας αστάθεια στην περιοχή και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
Για τις διαρροές υποστήριξε ότι "αν κάποιος συμπεριφέρεται με τέτοιον τρόπο πρέπει να υπάρχουν και συνέπειες, καθώς δημιουργούνται εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί, η υπόθεση του Trump είναι κάτι διαφορετικό".
Ο Assange έχει στενή σχέση και με το ρώσικο καθεστώς του Putin, αλλά στη συνέντευξή του στη La Repubblica ισχυρίστηκε ότι δεν πήρε σήμα από τη Ρωσία για τις διαρροές.
"Στη Ρωσία υπάρχουν πολλές δημοσιοποιήσεις, online blogs και επικριτές του Κρεμλίνου που είναι μέρος αυτού του φάσματος, υπάρχουν εφημερίδες, όπως η Novaya Gazeta και ένας τηλεοπτικός σταθμός που ασκούν κριτική ο ένας στον άλλον και γίνονται ανεκτοί, οπότε τα WikiLeaks έχουν ανταγωνιστές εκεί" ξεκαθάρισε ο Assange.
Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία τις δύο τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα θεωρείται ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου.
"Οι κύριες ειδήσεις ελέγχονται από το Κρεμλίνο, η κυβέρνηση περνάει γραμμή μέσω κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και κυριαρχεί στο πεδίο των media δημιουργώντας προπαγανδιστικό περιεχόμενο" κατέληξε ο Assange.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης