Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Πιθανούς συνεργάτες του Τυνήσιου Amri που αιματοκύλισε το Βερολίνο, ψάχνει η γερμανική αστυνομία

Skynews: Πιθανούς συνεργάτες του Τυνήσιου Amri που αιματοκύλισε το Βερολίνο, ψάχνει η  γερμανική αστυνομία
Επικρίσεις δέχονται, εξάλλου, οι γερμανικές αρχές για τον χειρισμό της υπόθεσης
Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Γερμανία για τη σύλληψη πιθανών συνεργών του Τυνήσιου τρομοκράτη που έκανε τη δολοφονική επίθεση στο Βερολίνο και σκοτώθηκε λίγες μέρες μετά από την ιταλική αστυνομία στο Μιλάνο, όπως γράφει το Skynews.
Eκατοντάδες αξιωματικοί παίρνουν μέρος σε αυτή την επιχείρηση για να αποκαλυφθεί αν ο 24χρονος Anis Amri ήταν μέλος ενός ευρύτερου κυκλώματος τζιχαντιστών ή, έδρασε σαν μοναχικός λύκος.
Στο μεταξύ οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πότε πήγε στο Μιλάνο και τι έκανε στις 3 τα ξημερώματα στον σιδηροδρομικό σταθμό στα προάστια της πόλης, όπου πυροβολήθηκε σε έλεγχο ρουτίνας από αστυνομικό.
Οι Ιταλοί διερευνούν αν ο Amri, που θεωρείται ότι σκότωσε 12 ανθρώπους στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, σκόπευε να συναντήσει κάποιον εκεί ή, απλά προσπαθούσε να βρει καταφύγιο.
Η Angela Merkel εξέφρασε την ανακούφισή της που ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν συνιστά πλέον απειλή, αλλά προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατίας γενικότερα συνεχίζεται.
Δεσμεύτηκε να δώσει μία εξήγηση για το πώς ο τζιχαντιστής κατάφερε να ξεγλιστρήσει από τα χέρια της αστυνομίας σε πρώτη φάση.
"Η υπόθεση του Amri εγείρει ερωτηματικά και θέλουμε να εξετάσουμε αν χρειάζεται να αλλάξουμε τις επίσημες διαδικασίες" ανέφερε η Merkel.
Η άνετη μετακίνηση του Amri στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία έχει προκαλέσει φωνές για πιο αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα και αναθεώρηση της συνθήκης του Σένγκεν.
"Πώς μπορεί ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης να φεύγει από τη Γερμανία;" αναρωτήθηκε η Die Welt, καθώς οι γερμανικές αρχές δέχονται πολλές επικρίσεις για τον χειρισμό της υπόθεσης.
O Amri πήγε στην Ιταλία το 2011 και πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή για διάφορα εγκλήματα.
Σε αυτό το διάστημα ριζοσπαστικοποιήθηκε και όπως έγραψε  η Corriere della Sera πανηγύρισε τις επιθέσεις στο περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι, ενώ είχε απειλήσει έναν συγκρατούμενό του, επειδή ήταν χριστιανός.
Ο Amri έφτασε πριν από έναν χρόνο στη Γερμανία, αλλά δεν του χορηγήθηκε άσυλο.
Είχε θεωρηθεί πιθανή απειλή και ήταν υπό παρακολούθηση για έξι μήνες.
Αλλά οι αρχές δεν κατάφεραν να τον απελάσουν γιατί είχε πλαστά έγγραφα ταυτότητας και η Τυνησία αρχικά αρνήθηκε ότι ήταν πολίτης της.
Χρησιμοποίησε τουλάχιστον έξι διαφορετικά ονόματα και τρεις υπηκοότητες σε προηγούμενα ταξίδια του στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης