Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο κύβος ερρίφθη στο Κονγκό - Αποχώρηση Kabila από την εξουσία και εκλογές το 2017

Reuters: Ο κύβος ερρίφθη στο Κονγκό - Αποχώρηση Kabila από την εξουσία και εκλογές το 2017
Η επικείμενη συμφωνία θα είναι έκπληξη μετά τον θάνατο 40 διαδηλωτών σε ταραχές μέσα στην εβδομάδα
Τα πολιτικά κόμματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους το Σάββατο 24/12, φτάνοντας κοντά σε μία συμφωνία για να αποχωρήσει από την εξουσία ο Joseph Kabila το 2017 και να γίνουν εκλογές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον κυβερνητικό συνασπισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σταμάτησαν στις 05:30 τοπική ώρα (04:30 ώρα Αγγλίας, 06:30 ώρα Ελλάδας), μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων και θα συνεχιστούν στις 11:00.
"Τότε θα είναι πιθανό να έχουμε ένα τελικό κείμενο για να υπογραφεί το απόγευμα" είπε ο αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης Francois Mwamba, υποστηρίζοντας ότι πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν μερικά σημεία.
Η συμφωνία θα είναι μία νέα αρχή για μία χώρα που δεν έχει δει ειρηνική μετάβαση στην εξουσία από το 1960, που ήταν βέλγικη αποικία.
Θα είναι επίσης μία έκπληξη μετά από μία εβδομάδα ταραχών με τις δυνάμεις ασφαλείας να σκοτώνουν δεκάδες ανθρώπους που διαμαρτύρονταν κατά του Kabila.
Ο Kabila ανήλθε στην εξουσία μετά τη δολοφονία του πατέρα του Laurent το 2001.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η βία αυτής της εβδομάδας ήταν μία προσπάθεια να επεκτείνει την συνταγματική εντολή του για να συνεχίσει τη θητεία του και μετά την Τρίτη 27/12, οπότε και ολοκληρώνεται.
Με αυτή τη συμφωνία ο Kabila θα μείνει στην εξουσία για άλλον ένα χρόνο, αλλά το σύνταγμα δεν θα του επιτρέψει να διεκδικήσει μία νέα θητεία.
Ένας πρωθυπουργός θα οριστεί από το κύριο γκρουπ της αντιπολίτευσης και ο βετεράνος ηγέτης της Etienne Tshisekedi θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
Το Κονγκό είναι η τέταρτη χώρα της Αφρικής σε πληθυσμό και κορυφαία σε παραγωγή χαλκού, οπότε μία συμφωνία μπορεί να εγκαθιδρύσει τη δημοκρατία και σε άλλα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής.
Οι πρόεδροι της Ρουάντα και της γειτονικής Δημοκρατίας του Κονγκό άλλαξαν πέρσι τα συντάγματα των χωρών τους για να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία τρίτη θητεία.
Αλλά δημοκρατικοί ακτιβιστές σε όλη την ήπειρο θέλουν να σταματήσει αυτή η πρακτική.
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον Κabila, οι διαπραγματευτές του οποίου συμμετέχουν στις συζητήσεις.
Μία συμφωνία θα είναι μία νίκη για την καθολική εκκλησία, που προσπαθεί να σταματήσει τη διολίσθηση του Κονγκό προς έναν νέο πόλεμο.
Εκατομμύρια σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ 1996 και 2003, εκ των οποίων αρκετοί από αρρώστιες, πείνα και επιδημίες και ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από όλες τις πλευρές να βρουν μία ειρηνική λύση.
Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποκάλυψε την Παρασκευή 23/12 ότι μέσα στην εβδομάδα οι αρχές σκότωσαν περίπου 40 ανθρώπους και συνέλαβαν άλλους 460.
Η βία έκανε αρκετά κράτη να βοηθήσουν το Κονγκό να καταδικάσει τον Kabila για να αποχωρήσει από την εξουσία.
Οι εκλογές που ήταν να γίνουν το περασμένο μήνα αναβλήθηκαν για το 2018, επειδή δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι ψηφοφόροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης