Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με εντολή Putin μεγαλώνει και ενισχύεται ο ρωσικός ναύσταθμος στην Ταρτούς της Συρίας

Με εντολή Putin μεγαλώνει και ενισχύεται ο ρωσικός ναύσταθμος στην Ταρτούς της Συρίας
Μετά τη χθεσινή πτώση του πολύπαθου Χαλεπίου, η Ρωσία άρχισε να απολαμβάνει τα προνόμια που απορρέουν από την κρίσιμη υποστήριξη του Bashar al-Assad
Εντολή για την επέκταση των ρωσικών στρατιωτικών λιμενικών εγκαταστάσεων στην παραθαλάσσια πόλη Ταρτούς της βορειοδυτικής Συρίας, που πλέον προορίζονται να μετατραπούν σε μόνιμη ρωσική ναυτική βάση στη μεσογειακή χώρα, έδωσε σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Το σχετικό κείμενο διευθετεί «θέματα που αφορούν στην επέκταση του εδάφους των εγκαταστάσεων του ρωσικού Στόλου στο λιμάνι της Ταρτούς, στην ανάπτυξή τους και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, καθώς και στην είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα και στα λιμάνια» της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιείται την επομένη της ανακήρυξης της πλήρους ανακατάληψης του Χαλεπίου - δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας - από τις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.
Ο ρωσικός στρατός, που εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές από τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Συρία προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Bashar al-Assad, είχε ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2016 την πρόθεσή του να μετατρέψει τις λιμενικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην Ταρτούς, σε «μόνιμη ρωσική ναυτική βάση».
Περίπου 4.300 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και η Ρωσία, που διαθέτει επίσης μια αεροπορική βάση στη Χμεϊμίν (βορειοδυτική Συρία), συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της παρά την ανακοίνωση του Putin τον Μάρτιο του 2016 περί αποχώρησης ενός τμήματος της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στη χώρα.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoygu, ένα τάγμα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας αναπτύχθηκε χθες βράδυ στο Χαλέπι προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια στην πόλη.
Το ρωσικό τάγμα αριθμεί 300 έως 400 στρατιώτες, σύμφωνα με αξιωματούχο της επιτροπής για την άμυνα και την ασφάλεια του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή των Κοινοβουλίου).
Ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Σύρο ομόλογό του για την ανακατάληψη του Χαλεπιού κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι δύο ηγέτες, ανέφερε σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.
Ο Putin τόνισε στον Assad, ότι το επίκεντρο πλέον θα πρέπει να είναι η προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας για την επίλυση της συριακής κρίσης.
Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Putin για τη συμβολή της Ρωσία ως η κυριότερη σύμμαχος στην «απελευθέρωση» του Χαλεπιού από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης