Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρατική στήριξη ύψους 20 δισ. ευρώ θα λάβει η Monte dei Paschi - Παρέμβαση Dijsselbloem: Να προηγηθεί bail in

Κρατική στήριξη ύψους 20 δισ. ευρώ θα λάβει η Monte dei Paschi - Παρέμβαση Dijsselbloem: Να προηγηθεί bail in
Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα

(upd3) Φρένο στα σχέδια της ιταλικής τράπεζας για την προστασία των ομολογιούχων της Monte dei Paschi, βάζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
«Πρώτα πρέπει να επιβληθεί bail in στην ιταλική Monte dei Paschi και μετά να υπάρξει κρατική διάσωση της τράπεζας», δήλωσε ο Dijsselbloem, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, όπως μεταδίδει Reuters.
«Αυτοί είναι οι κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Χθες η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και την προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%.
Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 2:30 σήμερα το πρωί τοπικής ώρας (3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), και για την διάσωσης της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρους το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Επίσης, η κυβέρνηση και η Monte dei Paschi υποσχέθηκαν προστασία για περίπου 40.000 αποταμιευτές που είχαν αγοράσει χαμηλής διαβάθμισης ομόλογα της τράπεζας.
«Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός P. Gentiloni.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη».
Ο δε Ιταλός υπουργός οικονομικών, P.C. Padoan, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση πρόκειται να δοθούν μετοχές και στην συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.
Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά, στην φάση αυτή, θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω της αγοράς, το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή της.
Ανάλογη πορεία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

Κομισιόν: Η διάσωση της Monte dei Paschi πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε.

Η κρατική βοήθεια προς την Monte dei Paschi θα πρέπει να εναρμονίζεται με τους κανονισμούς της Ε.Ε. τονίζει η Κομισιόν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ιταλική τράπεζα.
«Μια προληπτική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της Ε.Ε. εάν όλες οι προϋποθέσεις εκπληρώνονται και απαιτείται ο καταμερισμός των βαρών από τους μετόχους και τους επενδυτές μειωμένης εξασφάλισης», τονίζει η Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι οι καταθέτες προστατεύονται πλήρως όπως και σε κάθε άλλη τράπεζα.
Όπως τονίζει η Κομισιόν, υποστηρίζει τον στόχο των ιταλικών αρχών για την ενίσχυση του ιταλικού τραπεζικού τομέα και θα συνεργαστεί μαζί τους για να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για τη χορήγηση βοήθειας στη Monte dei Paschi di Siena.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη μετοχή

Το  Χρηματιστήριο του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων και δέκα ομολόγων της Monte dei Paschi di Siena σήμερα Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016. 


Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Η Monte dei Paschi di Siena ανακοίνωσε κι επίσημα πως η διαδικασία ανταλλαγής χρέους – μετοχών για την προσέλκυση 5 δισ. ευρώ απέτυχε, επιβεβαιώνοντας την δραματική θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ιταλική τράπεζα η οποία επίσημα ζήτησε κρατική βοήθεια state aid. 
Ως προς την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων σε μετοχές LME ποσό που συγκεντρώθηκε και θα επιστραφεί ήταν μόλις 2 δισ. ευρώ... 
Να σημειωθεί πως καθοριστικό ρόλο στην εν λόγω εξέλιξη έπαιξε και η άρνηση του Κατάρ να συμβάλει ως ένας εκ των βασικών μετόχων.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν και στο Reuters πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της παλαιότερης τράπεζας της Γηραιάς Ηπείρου είναι έτοιμο να εγκρίνει την πρόταση του ιταλικού κράτους για διάσωσή της.
Υπενθυμίζεται πως εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να συνεδριάσει και το υπουργικό Συμβούλιο της χώρας, προκειμένου να λάβει την οριστική απόφαση για την Monte dei Paschi.
Σύμφωνα και με την εφημερίδα Il Sole 24 Ore η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και αναμένεται να χρειαστούν δύο με τρεις μήνες, καθώς η τράπεζα πρέπει να παρουσιάσει νέο business plan, το οποίο πρέπει να λάβει την έγκριση της Ε.Κ.Τ.
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα παραμείνει αμετάβλητο στα 5 δισ. ευρώ.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως η τράπεζα πρέπει άμεσα να πουλήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ προκειμένου να «συμμορφωθεί» με τους κανόνες της Ε.Κ.Τ.
Οι εξελίξεις στην τράπεζα έχουν δημιουργήσει μία αναταραχή στον επενδυτικό κόσμο, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό και από το γεγονός ότι 40.000 μικροεπενδυτές είναι ομολογιούχοι της Monte dei Paschi.
Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας καταγράφει έντονες διακυμάνσεις.
Μετά από απανωτά σκαμπανεβάσματα, έκλεισε σήμερα στο -7,48% και τα 15,08 ευρώ.
Η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να είναι εφιαλτική για τη μετοχή της τράπεζας, καθώς ίσως χρειαστεί να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της.



Τα παραπάνω συμπίπτουν και με τη χθεσινή έγκριση σχεδίου 20 δισ. ευρώ από την ιταλική Βουλή, στο πλαίσιο στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ενέκριναν το αίτημα αύξησης του δανεισμού του ιταλικού δημοσίου κατά 20 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διοχετευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, και κυρίως στη Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν μάλιστα τι τα 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη και άλλων τραπεζών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του συστήματος.
Πριν από αυτό, η Monte dei Paschi είχε προειδοποιήσει ότι για τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα σε 4 μήνες, γεγονός που οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής έως -19%.
H τράπεζα εκτιμά ότι θα δαπανήσει ρευστότητα ύψους 11 δισ. ευρώ ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, όπως τονίζεται σε επικαιροποιημένο έγγραφο.
Η καθαρή θέση της Monte dei Paschi, η οποία διαμορφώνεται στα 10,6 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει αρνητική μετά από 4 μήνες και όχι μετά από 11, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της ιταλικής τράπεζας.
Ειδικότερα, αναμένεται αρνητική καθαρή θέση 15 εκατ. ευρώ μετά από 4 μήνες, η οποία θα επιδεινωθεί στα 740 εκατ. ευρώ μετά από 11 μήνες.

Οι καταθέτες απομακρύνουν τα κεφάλαιά τους από τη Monte dei Paschi:


(Πρώτη ενημέρωση 22:21, 22 Δεκεμβρίου 2016)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης