Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η κρατικοποίηση το πιθανότερο σενάριο για τη Monte dei Paschi

Bloomberg: Η κρατικοποίηση το πιθανότερο σενάριο για τη Monte dei Paschi
Σύμφωνα με τη Manuela Meron, αναλύτρια της Intesa Sanpaolo, το επικρατέστερο σενάριο είναι η κρατική παρέμβαση και το «κούρεμα» στους ομολογιούχους
Προς κρατικοποίηση οδεύει η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας διέσχισε τον πλανήτη προσπαθώντας να πείσει τους επενδυτές να στηρίξουν την ΑΜΚ της Μonte dei Paschi.
Η ιταλική τράπεζα δεν κατάφερε χθες να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν μέσω της ανταλλαγής χρέους μετοχών, ενώ και οι επενδυτές του Κατάρ ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν στην ιταλική τράπεζα.
Τα παραπάνω συμπίπτουν και με την έγκριση σχεδίου 20 δισ. ευρώ από την ιταλική Βουλή, στο πλαίσιο στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ενέκριναν το αίτημα αύξησης του δανεισμού του ιταλικού δημοσίου κατά 20 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διοχετευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, και κυρίως στη Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία εφόσον δεν κατάφερε να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι τα 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη και άλλων τραπεζών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του συστήματος.
Σύμφωνα με τη Manuela Meron, αναλύτρια της Intesa Sanpaolo, το επικρατέστερο σενάριο είναι η κρατική παρέμβαση και το «κούρεμα» στους ομολογιούχους.
Όπως τονίζει, μια λύση στα προβλήματα της Monte dei Paschi, θα μειώσουν το συστημικό ρίσκο για τον ιταλικό χρηματοπιστωτικό κλάδο.
H μετοχή της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας έχει υποχωρήσει 86%.
Η Monte προειδοποίησε χθες ότι κινδυνεύει να ξεμείνει από ρευστότητα σε ορίζοντα τεσσάρων μηνών, ήτοι πολύ νωρίτερα από ότι εκτιμούσε αρχικά η τράπεζα.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης