Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταδιακά η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi σε ορίζοντα 2-3 μηνών - Συνεδριάζει σήμερα (22/12) το υπουργικό συμβούλιο

Σταδιακά η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi σε ορίζοντα 2-3 μηνών - Συνεδριάζει σήμερα (22/12) το υπουργικό συμβούλιο
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και αναμένεται να χρειαστούν δύο-τρεις μήνες
(upd) Προς κρατική διάσωση οδεύει η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, καθώς απέτυχε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από την έκδοση νέων μετοχών.
Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας καταγράφει έντονες διακυμάνσεις.
Ο τίτλος στις 15:20 κατέγραφε πτώση 3,5% στα 15,73 ευρώ. 
To υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης θα συνεδριάσει στις 19:30 (ώρα Ιταλίας), προκειμένου να αποφασίσει για τη διάσωση. 
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore η κρατική διάσωση της Monte dei Paschi θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και αναμένεται να χρειαστούν δύο-τρεις μήνες, καθώς η τράπεζα πρέπει να παρουσιάσει νέο business plan, το οποίο πρέπει να λάβει την έγκριση της ΕΚΤ. 
Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα παραμείνει αμετάβλητο στα 5 δισ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επιτρέψει πρώτα στην Monte dei Paschi να χρησιμοποιήσει τις κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια στην περίπτωση που ξεμείνει από ρευστότητα.





Η ιταλική τράπεζα δεν κατάφερε χθες να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζονταν μέσω της ανταλλαγής χρέους μετοχών, ενώ και οι επενδυτές του Κατάρ ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν στην ιταλική τράπεζα.
Τα παραπάνω συμπίπτουν και με την έγκριση σχεδίου 20 δισ. ευρώ από την ιταλική Βουλή,  στο πλαίσιο στήριξης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ενέκριναν το αίτημα αύξησης του δανεισμού του ιταλικού δημοσίου κατά 20 δισ. ευρώ.
Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διοχετευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, και κυρίως στη Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία εφόσον δεν κατάφερε να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ. 
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι τα 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη και άλλων τραπεζών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας του συστήματος.
Νωρίτερα, η Monte dei Paschi είχε προειδοποιήσει ότι για τον κίνδυνο να ξεμείνει από ρευστότητα σε 4 μήνες, γεγονός που οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής έως -19%. 
H τράπεζα εκτιμά ότι θα δαπανήσει ρευστότητα ύψους 11 δισ. ευρώ ταχύτερα από τις εκτιμήσεις, όπως τονίζεται σε επικαιροποιημένο έγγραφο. 
Η καθαρή θέση της Monte dei Paschi, η οποία διαμορφώνεται στα 10,6 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει αρνητική μετά από 4 μήνες και όχι μετά από 11, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της ιταλικής τράπεζας. 
Ειδικότερα, αναμένεται αρνητική καθαρή θέση 15 εκατ. ευρώ μετά από 4 μήνες, η οποία θα επιδεινωθεί στα 740 εκατ. ευρώ μετά από 11 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης