Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Είναι δύσκολο να είσαι... τράπεζα στην Ευρώπη – Τα NPLs, η ανάπτυξη και τα πολιτικά προβλήματα

CNBC: Είναι δύσκολο να είσαι... τράπεζα στην Ευρώπη – Τα NPLs, η ανάπτυξη και τα πολιτικά προβλήματα
Τα διαγράμματα που δείχνουν πόσο ισχυρές είναι (;) οι ευρωπαϊκές τράπεζες 
Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακόμα αγωνίζονται, με το μέλλον να είναι αβέβαιο, αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το CNBC…
Το σχόλιο έρχεται με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη ιταλική Monte dei Paschi, η οποία απέτυχε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια (5 δισ. ευρώ) και πλέον η διάσωσή της αναμένεται να περάσει στο κράτος.
Όπως διαπιστώνεται, μία κατάρρευση της Monte dei Paschi θα επέφερε καίριο πλήγμα και στις καταθέσεις άλλων ιταλικών τραπεζών.
«Μία διάσωση σημαίνει πως θα κερδηθεί κάποιος χρόνος, ωστόσο θα πράξει ελάχιστα για να αντιστρέψει τις οικονομικές δυνάμεις που συνεχίζουν να διαβρώνουν την οικονομική ευρωστία των τραπεζών της Ευρώπης».
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται πως ήδη το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «καλπάζει» στο 133% του ΑΕΠ, μία επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη στην Ευρωζώνη μετά της Ελλάδας.
Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στις αιτίες της τραπεζικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, δηλαδή στο μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη των κρατών και την πολιτική αστάθεια της περιοχής.
Όπως τονίζεται, παρά τις κινήσεις των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των επιτοκίων, με εξαίρεση τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης παραμένει «κολλημένο», με ελάχιστη ή ακόμα και μηδενική οικονομική ανάπτυξη.

Η αδύναμη ανάπτυξη των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης:



Όπως παρατηρείται στο παρακάτω διάγραμμα, Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με τα NPLs, ωστόσο και στην Ιταλία οι επιδόσεις είναι απογοητευτικές.

Το «αγκάθι» των NPLs:



Επίσης, οι πολιτικές δυνάμεις αποτελούν μία μόνιμη απειλή για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Η επιλογή των Βρετανών τον Ιούνη να αφήσουν την Ε.Ε. έχει δημιουργήσει σκέψεις και στους υπόλοιπους πολίτες του μπλοκ, σχολιάζεται.
«Αν η Ιταλία φύγει από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις θα βυθίσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση», σχολιάζει επί του θέματος ο Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics…

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υστερούν έναντι των αμερικανικών:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης