Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ποιος οδήγησε τη Monte dei Paschi ένα βήμα πριν την κατάρρευση - Ήρθε η ώρα να πούμε ονόματα

Politico: Ποιος οδήγησε τη Monte dei Paschi ένα βήμα πριν την κατάρρευση - Ήρθε η ώρα να πούμε ονόματα
Από την πρώην διοίκηση της τράπεζας μέχρι τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Matteo Renzi, οι υπεύθυνοι της επαπειλούμενης κατάρρευσης είναι πολλοί
Στο ερώτημα ποιος φταίει για την προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και παλαιότερη του κόσμου, Monte dei Paschi, επιχειρεί να απαντήσει το περιοδικό Politico.
Από την πρώην διοίκηση της τράπεζας μέχρι τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Matteo Renzi, οι υπεύθυνοι της επαπειλούμενης κατάρρευσης είναι πολλοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο Francesco Guerrera.
Μπορεί ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, να φημίζεται για την ψυχραιμία του, ωστόσο ενδεχόμενο bail in στην τράπεζα μάλλον θα τον κάνει να τη χάσει, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Politico, η προηγούμενη διοίκηση της Monte dei Paschi, φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των υπευθύνων για τα τεράστια προβλήματα της τράπεζας.
Το άρθρο αναφέρεται στο διοικητικό δίδυμο των Giuseppe Mussari and Antonio Vigni, οι οποίοι μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, ευθύνονται για την καταστροφική εξαγορά της Banca Antonveneta, τον Νοέμβριο του 2007.
Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το τίμημα να ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η Monte dei Paschi κατέβαλε τόσο μεγάλο τίμημα στην Santander, που ο Emilio Botin, βετεράνος τραπεζίτης , δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για το deal!
Tο ερώτημα που έμεινε αναπάντητο, είναι γιατί η MPS πλήρωσε τόσα πολλά και πρέπει να τεθεί στις δύο τράπεζες που βοήθησαν να κλείσει το deal: την αμερικανική Merrill Lynch και την ιταλική επενδυτική τράπεζα Mediobanca.
Το χειρότερο από όλα, είναι ότι η MPS πούλησε ομόλογα σε καταθέτες για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά.
Εκτός όμως από τις ευθύνες της διοίκησης, ξεκάθαρες είναι και οι ευθύνες της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας και κυρίως της κυβέρνησης Renzi, για την πολιτική που ακλούθησε προκειμένου να υπερασπιστεί την τράπεζα στη διεθνή σκηνή.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν γνωστό ότι η Monte dei Paschi, ήταν σε άσχημη κατάσταση και χρειαζόταν νέα κεφάλαια.
Ωστόσο αντί να προετοιμάσει το έδαφος για τη διάσωση, ο Renzi πέρασε στην αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας στη Γερμανία ότι πρέπει να ανησυχεί για την Deutsche Bank, αντί να κουνάει το δάκτυλο στον περήφανο λαό της Ιταλίας...
Θα μπορούσε να είναι μια επιτυχημένη τακτική, εάν συνοδευόταν και από μια στρατηγική νίκης.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Σύμφωνα με το Politico, η απόφαση της ΕΚΤ να μη δώσει παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ύψους έως 5 δισ. ευρώ, ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, θα ήταν πραγματικά κρίμα να πληρώσουν για τη διάσωση της τράπεζας μόνο οι Ιταλοί φορολογούμενοι και οι ομολογιούχοι.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης