Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte Dei Paschi: Κρίσιμη η συμμετοχή της Altante για να αποτραπεί η χρεοκοπία - Προς κρατική στήριξη 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Monte Dei Paschi: Κρίσιμη η συμμετοχή της Altante για να αποτραπεί η χρεοκοπία - Προς κρατική στήριξη 20 δισ. ευρώ στις τράπεζες
Η αύξηση θα καλυφθεί κατά 35% των μετόχων και επενδυτών στην Ιταλία και 65% από θεσμικούς με εύρος τιμής  24,9 ανά μετοχή και κατώτατη τιμή το 1 ευρώ.
(upd) Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και η Monte Dei Paschi έχει προθεσμία έως τις 22 Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου και τυπικά προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 να έχει ολοκληρώσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης του στόχου να συγκεντρώσει 5 δισεκ. ευρώ.
Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει resolution και η Monte Dei Paschi θα χρεοκοπήσει.
H μετοχή της ιταλικής τράπεζας ανακάμπτει από τις χθεσινές απώλειες, καταγράφοντας άνοδο 3% στα 0,1924 ευρώ. 
Εν τω μεταξύ, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών στο Μιλάνο, μετά το αίτημα της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο, για την έγκριση κρατικού δανείου, ύψους 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί ο προβληματικός τραπεζικός κλάδος.
Η Monte dei Paschi έχει προειδοποιήσει ότι τίθεται σε αμφιβολία η συμμετοχή του επενδυτικού ταμείου διάσωσης ιταλικών τραπεζών Atlante στο σχέδιο διάσωσής της, στο οποίο υποτίθεται πως θα αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ από την τράπεζα.
Συγκεκριμένα, το Atlante εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για τους όρους δανειοδότησης της Monte dei Paschi με ένα δάνειο-«γέφυρα», στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση αύξησης στο μετοχικό της κεφάλαιο κατά 5 δισ. ευρώ.
Έτσι, με ανακοίνωσή της, η ιταλική τράπεζα προειδοποίησε, ότι αν τα ζητήματα που εγείρει το Atlante δεν επιλυθούν, το σχέδιο διάσωσης ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί μέχρι του 2016, όπως απαιτεί η ΕΚΤ.
Το επίμαχο δάνειο για το οποίο ανησυχεί το Atlante αποτελεί ένα δάνειο-«γέφυρα» 4,7 δισ. ευρώ προς την Monte dei Paschi από τις JPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC, το οποίο θα βοηθήσει την προβληματική ιταλική τράπεζα να ολοκληρώσει την πώληση των δανείων σε οριστική καθυστέρηση, που θα συγκεντρωθούν σε ομολογιακές εκδόσεις 9 δισ. ευρώ.
Το δάνειο αντιστοιχεί σε 4,5 δισ του ποσού, στο οποίο όμως παρέχεται ως εξασφάλιση το σύνολο των ομολόγων που θα εκδώσει η τράπεζα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο αντιδρά το Atlante, καθώς κινδυνεύει να καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ για την αγορά αντίστοιχων ομολόγων, τα οποία όμως θα κατάσχονταν από τις τέσσερις τράπεζες που παρέχουν το δάνειο, αν αυτό δεν αποπληρωθεί.

Νέα κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων συγκέντρωσε μέχρι στιγμής η Monte dei Paschi

Περίπου 500 εκατ. ευρώ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 το απόγευμα η Monte dei Paschi στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής μη μετατρέψιμων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισής της, με μετοχές της.
Ως γνωστόν, η Monte dei Paschi τελεί πλέον υπό εξαιρετικά ασφυκτική προθεσμία διάσωσής της με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς αντιμετωπίζει καταληκτική προθεσμία διάσωσης το τέλος του 2016 σε 11 ημέρες, όπως αποφάσισε η ΕΚΤ.
Η ανταλλαγή χρέους με μετοχές της Monte dei Paschi πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης εκτάκτου σχεδίου διάσωσής της με τρόπο ώστε να μην υποστούν ζημιές οι καταθέτες και επενδυτές της.
Όμως, οι ημέρες περνούν και η τράπεζα πρέπει να έχει αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αν θέλει να αποφύγει τη λύση και εκκαθάρισή της.
Η ανταλλαγή ομολόγων για μετοχές της τραπέζης ενεργοποιήθηκε εκ νέου την Παρασκευή 17/12, περιλαμβάνοντας ομολογιούχους λιανικής που διακρατούν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης της τραπέζης συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, καθώς και αυτούς που διακρατούν ένα υβριδικό χρηματο-οικονομικό εργαλείο της τραπέζης γνωστού ως Fresh 2008.

Τι αναφέρει η Il Sole 24 Ore για την Monte Dei Paschi

Η Monte dei Paschi συνεχίζει την προσπάθειά της να αυξήσει κατά 5 δισεκ. τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη διάσωση της.
Αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος  και δεν είναι εύκολη υπόθεση ενώ η συμμετοχή του κράτους φαίνεται όλο και πιο πιθανή.
Κατά την πρώτη ημέρα της αύξησης κεφαλαίου ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η μετοχή υποχώρησε -11,04% στα 18,62, ευρώ φθάνοντας σε χαμηλό σημείο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων.
Η αύξηση θα καλυφθεί κατά 35% των μετόχων και επενδυτών στην Ιταλία και 65% από θεσμικούς με εύρος τιμής  24,9 ανά μετοχή και κατώτατη τιμή το 1 ευρώ.
Το εύρος είναι πολύ μεγάλο και είναι απόρροια της τεχνικής και επιχειρησιακής αδυναμίας να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου.
 
Η μετατροπή ομολογιών LME

Το ποσό των 5 δισεκ. θα καλυφθεί με αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά και με μετατροπή ομολογιών σε μετοχές.  
Η Monte Dei Paschi  αναμένει περίπου 1,8 δισεκ. ευρώ να συγκεντρώσει από το σύνολο του LME από τα ομολογιακά.
Περίπου 40 χιλιάδες μικροί επενδυτές που συμμετέχουν στην εν δυνάμει ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές έχουν περιθώριο μέχρι τις 21/12/2016 να ενταχθούν.
Εάν οι στόχοι επιτευχθούν θα αποτραπεί η χρεοκοπία.
Ωστόσο πολλοί εστιάζονται στην πιθανότητα αναγκαστικής μετατροπής των 4,1 δισ ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές.

Το μήλον της έριδος

Τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με την κατανομή των 27 δισ NPLs.
Ακολούθησαν ανησυχίες για το δάνειο γέφυρα, η οποία αρχικά θα χορηγείτο από την JP Morgan και την Citigroup  και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από τη Mediobanca, την Credit Suisse και την HSBC.



Κέρδη στις ιταλικές τράπεζες μετά το αίτημα της κυβέρνησης για δάνειο στήριξης, ύψους 20 δισ. ευρώ

Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών στο Μιλάνο, μετά το αίτημα της κυβέρνησης προς το κοινοβούλιο, για την έγκριση κρατικού δανείου, ύψους 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί ο προβληματικός τραπεζικός κλάδος.
Το αίτημα υποβλήθηκε μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με την τύχη του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία.
Ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, του οποίου η κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από μία εβδομάδα, βρίσκεται υπό πίεση καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν ζημίες στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων για τη διάσωση των τραπεζών.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κίνηση «προληπτικό μέτρο», προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να λάβουμε αυτό το μέτρο για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις. Ελπίζω όλα τα πολιτικά κινήματα στο κοινοβούλιο να μοιραστούν αυτήν την ευθύνη». 
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Pierre Carlo Padoan, δήλωσε χθες ότι τα κρατικά κεφάλαια θα διασφαλίσουν την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα και την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Ειδικότερα, η μετοχή της Monte dei Paschi υποχώρησε κατά 0,43%, ωστόσο η Banca di Milano σημείωσε άνοδο 4,29%, η Unicredit ενισχύθηκε 2,04% και η Banco Popolare κατέγραψε κέρδη 4,33%.




Νωρίτερα, η μετοχή της Banca Monte dei Paschi: 



Πρώτη ενημέρωση: 09:50, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης