Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Θα καταρρεύσει η Monte dei Paschi αν δεν συμμετάσχει στη διάσωσή της το ταμείο Atlante

Reuters: Θα καταρρεύσει η Monte dei Paschi αν δεν συμμετάσχει στη διάσωσή της το ταμείο Atlante
Το επίμαχο δάνειο για το οποίο ανησυχεί το Atlante αποτελεί ένα δάνειο-«γέφυρα» 4,7 δισ. ευρώ προς την Monte dei Paschi από τις JPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC
Τις διαφορές που την χωρίζουν από έναν βασικό ενδιαφερόμενο επενδυτή που επιθυμεί να συμμετάσχει υπό ευνοϊκότερους όρους στο σχέδιο διάσωσής της, επιχειρεί να «γεφυρώσει» η βαθύτατα προβληματική τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, Monte dei Paschi di Siena.
Με μόλις 11 ημέρες να έχουν απομείνει μέχρι την προθεσμία ανακεφαλαιοποίησής της (31 Δεκεμβρίου 2016) αν θέλει να αποφύγει να τεθεί σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης που επιβάλλει η ΕΚΤ, η Monte dei Paschi προειδοποίησε ότι τίθεται σε αμφιβολία η συμμετοχή του επενδυτικού ταμείου διάσωσης ιταλικών τραπεζών Atlante στο σχέδιο διάσωσής της, στο οποίο υποτίθεται πως θα αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ από την τράπεζα.
Συγκεκριμένα, το Atlante εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για τους όρους δανειοδότησης της Monte dei Paschi με ένα δάνειο-«γέφυρα», στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση αύξησης στο μετοχικό της κεφάλαιο κατά 5 δισ. ευρώ.
Έτσι, με ανακοίνωσή της, η ιταλική τράπεζα προειδοποίησε, ότι αν τα ζητήματα που εγείρει το Atlante δεν επιλυθούν, το σχέδιο διάσωσης ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους, όπως απαιτεί η ΕΚΤ.
Το επίμαχο δάνειο για το οποίο ανησυχεί το Atlante αποτελεί ένα δάνειο-«γέφυρα» 4,7 δισ. ευρώ προς την Monte dei Paschi από τις JPMorgan, Mediobanca, Credit Suisse και HSBC, το οποίο θα βοηθήσει την προβληματική ιταλική τράπεζα να ολοκληρώσει την πώληση των δανείων σε οριστική καθυστέρηση, που θα συγκεντρωθούν σε ομολογιακές εκδόσεις 9 δισ. ευρώ.
Το δάνειο αξίζει το ήμισυ αυτού του ποσού, στο οποίο όμως παρέχεται ως εξασφάλιση το σύνολο των ομολόγων που θα εκδώσει η τράπεζα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο αντιδρά το Atlante, καθώς κινδυνεύει να καταβάλει 1,5 δισ. ευρώ για την αγορά αντίστοιχων ομολόγων, τα οποία όμως θα κατάσχονταν από τις τέσσερις τράπεζες που παρέχουν το δάνειο, αν αυτό δεν ξεπληρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης