Τελευταία Νέα
Διεθνή

Skynews: Τους τρολάρει ο Trump - Πρότεινε να κρατήσει η Κίνα το υποβρύχιο drone των ΗΠΑ

Skynews: Τους τρολάρει ο Trump - Πρότεινε να κρατήσει η Κίνα το υποβρύχιο drone των ΗΠΑ
Η ανάρτηση του νεοκλεγέντα προέδρου ήρθε λίγο μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας για την επιστροφή του μη επανδρωμένου υποβρυχίου
Ο Donald Trump είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσουν την Κίνα να κρατήσει το υποβρύχιο drone, που κατέλαβε σε διεθνή ύδατα, όπως αναφέρει το Skynews.
Συγκεκριμένα, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι "θα πρέπει να πούμε στην Κίνα ότι δεν θέλουμε το drone που έκλεψαν πίσω, αφήστε τους να το κρατήσουν".
Το μήνυμά του αναρτήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του στρατού των ΗΠΑ ότι ήρθε σε συμφωνία με την Κίνα για την επιστροφή του μη επανδρωμένου υποβρύχιου.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι το κατέλαβε για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των πλοίων.
Μία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 17/12 ο Τrump είχε κάνει κι άλλο σχόλιο για το θέμα στο Twitter επικρίνοντας την Κίνα για μία "πρωτοφανή πράξη", αλλά αργότερα διόρθωσε την ορθογραφία γράφοντας για "μία πράξη που δεν έχει προηγούμενο".
Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι το drone συγκέντρωνε επιστημονικά στοιχεία στη διαφιλονικούμενη Νότια Θάλασσα της Κίνας και ήταν ένα από τα δύο που ανακαλύφθηκαν από ένα πλοίο έρευνας, το οποίο πήρε στη συνέχεια ένα πολεμικό κινέζικο πλοίο την Τρίτη 13/12.
Μερικές ώρες μετά το πρώτο tweet του Donald Trump η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κάνουν μεγάλο θέμα για το περιστατικό και ότι δεν βοηθούν για μία ήπια λύση της φιλονικίας.
Το Σάββατο το βράδυ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση με την Κίνα και μετά από αμοιβαίες διασφαλίσεις και κατανόηση το μήκους 3 μέτρων μη επανδρωμένο υποβρύχιο θα επιστραφεί.
Το ωκεανογραφικό πλοίο USNS Bowditch από όπου ποντίστηκε το drone βρίσκεται 50 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του κόλπου Subik κοντά στις Φιλιππίνες.
Όταν το κινέζικο πολεμικό πλησίασε και κατέλαβε το drone, τα δύο πλοία είχαν 500 μέτρα απόσταση.
Δεν έγινε ανταλλαγή πυρών και το κινέζικο πλοίο έφυγε με το drone.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί από την εκλογή του Trump, ο οποίος θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική της "μίας Κίνας" που είναι η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν.
Ο Τrump προκάλεσε οργή στην Κίνα όταν δέχτηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης