Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 η απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 100 μπολιβάρ στη Βενεζουέλα

Reuters: Μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 η απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 100 μπολιβάρ στη Βενεζουέλα
Τα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ που είναι εκτός κυκλοφορίας από την περασμένη Τρίτη 13/12 θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούνται μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2017
Ο Nicolas Maduro ανέβαλε για τον Ιανουάριο του 2017 την απόσυρση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας μετά τις ελλείψεις μετρητών που παρουσιάστηκαν σε όλη την επικράτεια της Βενεζουέλας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η έκπληξη της απόσυρσης των 100 μπολιβάρ, κι ενώ δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα νέα χαρτονομίσματα προκάλεσε ουρές στις τράπεζες, λεηλασίες στα μαγαζιά, διαδηλώσεις στους δρόμους και τουλάχιστον ένα θάνατο.
Ο Maduro, μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο, έκανε λόγο για σαμποτάζ από εξωτερικούς εχθρούς για την καθυστέρηση στην άφιξη των αεροπλάνων που θα μετέφεραν τα νέα χαρτονομίσματα των 500, 2.000 και 20.000 μπολιβάρ.
"Ένα αεροπλάνο, ναυλωμένο και πληρωμένο από τη Βενεζουέλα, πήρε εντολή να αλλάξει πορεία και να πάει σε άλλη χώρα" δήλωσε χωρίς να διευκρινίσει ποιος έδωσε την εντολή.
"Υπάρχει και άλλο ένα στο οποίο δεν δόθηκε άδεια πτήσης" συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Τα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ που είναι εκτός κυκλοφορίας από την περασμένη Τρίτη 13/12 και κοστίζουν μόλις 4 σεντς του δολαρίου στη μαύρη αγορά, θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιούνται μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2017, όπως είπε ο Maduro.
Περίπου το 40% των κατοίκων της Βενεζουέλας δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν έχουν την εναλλακτική λύση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Έτσι, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν για φαγητό, βενζίνη και για τις προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα χωρίς μετρητά.
Η Βενεζουέλα είναι επίσης η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται βαλίτσες μετρητών για να αγοραστούν βασικά είδη.
Στην πόλη των ανθρακωρύχων του El Callaο ένα 14χρονο αγόρι σκοτώθηκε από πυροβολισμό την Παρασκευή 16/12, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης καλεί τον σοσιαλιστή ηγέτη της Βενεζουέλας να παραιτηθεί εξαιτίας του επιπλέον πόνου που προκάλεσε στον λαό.
"Έχουμε μία ανόητη κυβέρνηση και καταστροφική στην οικονομική διαχείριση, η οποία κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία" ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Julio Borges.
Ο Μaduro δικαιολόγησε την απόσυρση των 100 μπολιβάρ ως έναν τρόπο να καταπολεμήσει τη μαφία και τους λαθρέμπορους από τη γειτονική Κολομβία.
Έκλεισε επίσης τα περάσματα στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2017.
Νωρίτερα το Σάββατο 17/12 περίπου 400 άνθρωποι στη δυτική Táchira πήδηξαν φράχτες και έσπασαν τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας για να πάνε στην Κολομβία και να πάρουν τρόφιμα και φάρμακα που είναι σπάνια στη Βενεζουέλα.
Στην νότια πολιτεία Μπολιβάρ ο κόσμος διέρρηξε δεκάδες καταστήματα και αποθήκες και 135 άτομα συνελήφθησαν.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν χημικά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βενεζουέλας, το Μαρακαϊμπο για να σταματήσουν τις λεηλασίες, ενώ διαδηλωτές έκαιγαν χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ.
Απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Καράκας, ο Maduro κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τη βία και είπε ότι μέλη δύο κομμάτων της συνελήφθησαν για διασυνδέσεις με τη μαφία.
Ο 54χρονος διάδοχος του Hugo Chavez, που είδε τη δημοτικότητά του να βυθίζεται τα τρία τελευταία χρόνια ισχυρίζεται ότι οι εγχώριοι εχθροί του υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ για να σαμποτάρουν την οικονομία και να υπονομεύσουν την κυβέρνησή του.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι είναι καιρός να αποχωρήσει ο Maduro μετά από 18 χρόνια των σοσιαλιστών στην εξουσία, διάστημα κατά το οποίο αποδυναμώθηκε η οικονομία.
Αλλά οι αρχές δεν δέχονται το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα προκειμένου να φύγει πριν τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης