Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού της Β. Ιρλανδίας από το Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό Κόμμα

Guardian: Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού της Β. Ιρλανδίας από το Σοσιαλδημοκρατικό - Εργατικό Κόμμα
Της ζητούν να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου με τις ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης που θα κοστίσει 400 εκ. στερλίνες στους φορολογούμενους - Πιθανές και οι εκλογές το 2017
Πρόταση μομφής, ψήφος μη εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει ο Guardian, μπορεί να γίνει στην εθνοσυνέλευση της Β. Ιρλανδίας με πιθανή εξέλιξη την αποχώρηση της πρωθυπουργού Arlene Foster και τη διεξαγωγή νέων εκλογών για το κοινοβούλιο της πρωτεύουσας Μπέλφαστ.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα έχει κερδίσει υπερκομματική στήριξη για την κίνησή του ενάντια στην Arlene Foster, την οποία κατηγορεί για ένα σκάνδαλο που κόστισε στους φορολογούμενους 400 εκ. στερλίνες.
Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Ενωτικοί, οι Πράσινοι, η Παραδοσιακή Φωνή Ενότητας και το αριστερό Οι Άνθρωποι μπροστά από το Κέρδος, υποστηρίζουν την κίνηση του SDLP για να εκπέσει  τη Foster από το ανώτατο αξίωμά της.
Η τελευταία κρίση στον τομέα της ενέργειας τον Νοέμβριο του 2012 ενθάρρυνε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για θέρμανση.
Πρόσφερε οικονομικά κίνητρα σε αγρότες, επιχειρηματίες και άλλους μη εγχώριους καταναλωτές για να χρησιμοποιούν καυστήρες βιομάζας, όπως και pellet, ηλιακή θέρμανση και αντλίες θέρμανσης.
Αλλά σύμφωνα με μία καταγγελία που έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 ένας αγρότης κέρδισε 1 εκ. στερλίνες νοικιάζοντας ένα άδειο υπόστεγο.
Το καλοκαίρι ο γενικός εισαγγελέας της Β. Ιρλανδίας Kieran Donelly κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο για το ποσό της ενέργειας που μπορεί να πληρωθεί.
"Όσο περισσότερο ζέστη παράγεται, τόσο περισσότερο πληρώνεται" αποφάνθηκε σχετικά.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Jonathan Bell κατηγόρησε μέλη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος ότι καθυστέρησαν να καταργήσουν αυτό το αμφιλεγόμενο καθεστώς.
Ο Bell κατηγόρησε επίσης τους συμβούλους του κόμματος ότι προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα αρχεία για να μην υπάρχει τίποτα που θα συνέδεε τη Foster και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης.
Η Foster απολογήθηκε λέγοντας ότι δεν διασφάλισε ότι θα έπρεπε να μπει ένα όριο στα εκατομμύρια που θα πληρώνονταν και θα δημιουργούσαν τεράστια κέρδη.
Οι βουλευτές Lagan Valley και Jeffrey Donaldson επιβεβαίωσαν την Κυριακή 18/12 ότι ο Bell τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το κόμμα εξαιτίας των ισχυρισμών του.
"Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), ο Jonathan Bell δεν πήρε άδεια για να δώσει τη συνέντευξη που έδωσε, δεν είπε στο κόμμα τι πρόκειται να κάνει και τα κόμματα δεν λειτουργούν έτσι" εξήγησε ο Donaldson.
O ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών - Εργατικών (SDLP) Colum Eastwood είπε ότι οι κατηγορίες κακοδιαχείρισης είναι το μεγαλύτερο δημόσιο οικονομικό σκάνδαλο.
"Κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν τώρα να κηρυθχεί έκπτωτη η Arlene Foster για μία περίοδο έξι μηνών, μέχρι να γίνει μία πλήρης έρευνα της υπόθεσης" ανέφερε ο Eastwood, που δεσμεύτηκε για μία ανεξάρτητη έρευνα.
"Δεν θα υπάρχει μέρος να κρυφτεί οποιοδήποτε πρόσωπο αποδειχτεί ότι έχει σχέση με αυτό το φιάσκο που θα κοστίσει σε φορολογούμενους που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί εκατομμύρια στερλίνες" συμπλήρωσε ο ίδιος με καυστικό ύφος.
Τη Δευτέρα θα ξεκαθαριστεί τι θα κάνει το Sinn Fein όταν προκηρυχθεί η ψήφος μη εμπιστούνης (πρόταση μομφής).
Το Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα είναι ο μόνος σύμμαχος του DUP και συγκυβερνούν.
Ο Martin McGuiness αναπληρωτής πρωθυπουργός του Sinn Fein στη Β. Ιρλανδία πρότεινε να παραιτηθεί η Foster για όσο διάστημα κρατήσει η ανεξάρτητη έρευνα.
Το κόμμα της (DUP) επιμένει ότι η Foster δεν έχει να πάει πουθενά και μόνο αν το Sinn Fein υποστηρίξει την ψήφο μη εμπιστοσύνης και ο McGuiness παραιτηθεί από αναπληρωτής πρωθυπουργός θα διαλυθεί το κοινοβούλιο και θα προκηρυχθούν εκλογές για το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης