Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Διαδηλώσεις κατά, αλλά και υπέρ της προέδρου της Ν. Κορέας

Le Monde: Διαδηλώσεις κατά, αλλά και υπέρ της προέδρου της Ν. Κορέας
Η πρόεδρος της Ν. Κορέας κατηγορείται για συνενοχή σε υπόθεση διαφθοράς
Δεκάδες χιλιάδες Νοτιοκορεατών διαδήλωσαν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Σεούλ για όγδοη εβδομάδα ζητώντας την αποχώρηση της προέδρου Park Geun-hye, εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, όπως γράφει η Le Monde.
Πάντως, 30 χιλιάδες υποστηρικτές της προέδρου διαδήλωσαν με τη σειρά τους, σύμφωνα με την αστυνομία, κοντά στο δικαστικό μέγαρο για να ζητήσουν την ακύρωση της κίνησης μομφής που έγινε την περασμένη εβδομάδα από τους βουλευτές.
Κρατώντας νοτιοκορεάτικες σημαίες και κόκκινα τριαντάφυλλα, οι υποστηρικτές της Park, στην πλειοψηφία τους θαυμαστές του δικτάτορα πατέρα της Park Chung-hee, κατήγγειλαν σκευωρία από τους "αριστεριστές".
Η πρόεδρος κατηγορείται ότι είναι μπλεγμένη σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς με την έμπιστή της Choi Soon-sil, η οποία υπεξαίρεσε εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικούς
ομίλους της Νότιας Κορέας.
Η Park αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του Συντάγματος και έχει και ποινικές ευθύνες (για συνενοχή σε διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας).
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει πλέον 180 μέρες για να επικυρώσει αυτή την κίνηση.
Αλλά το Σάββατο οι διαδηλωτές ζήτησαν μία άμεση αποχώρηση της προέδρου, που δεν έχει πια εκτελεστικές εξουσίες, αλλά έχει το δικαίωμα να παραμένει στον Μπλε Οίκο, το σπίτι της εκτελεστικής εξουσίας.
Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι οι σε βάρος της κατηγορίες για συνενοχή σε διαφθορά δεν τεκμηριώθηκαν και δεν έχουν καμία νομική υπόσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης