Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Λάθος λέξη χρησιμοποίησε ο Trump για να κατηγορήσει την Κίνα για το αμερικάνικο drone υποβρύχιο

Guardian: Λάθος λέξη χρησιμοποίησε ο Trump για να κατηγορήσει την Κίνα για το αμερικάνικο drone υποβρύχιο
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έκανε λόγο για "πρωτοφανή πράξη", ενώ ήθελε να πει "μία πράξη που δεν έχει προηγούμενο"
Ότι έριξε λάδι στη φωτιά με τον χαρακτηρισμό "πρωτοφανής πράξη" που έκανε κατά λάθος για την ενέργεια της Κίνας να καταλάβει ένα μη επανδρωμένο αμερικάνικο υποβρύχιο προσάπτει στον Donald Trump o Guardian.
"Η Κίνα έκλεψε ένα drone έρευνας των ΗΠΑ σε διεθνή ύδατα και σε μία πρωτοφανή πράξη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος που σύμφωνα με τον Guardian ήθελε να πει "μία πράξη που δεν έχει προηγούμενο", αλλά έκανε σαρδάμ.
Το tweet του Trump διορθώθηκε αργότερα, αλλά το μήνυμά του πριν ακόμα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του προκαλεί φόβους για αύξηση των εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας κατά τη διάρκεια της επικείμενης προεδρίας του.
Το tweet του Trump αναρτήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας ότι διαπραγματεύτηκε με τις ΗΠΑ για τον τρόπο που θα περισυλλέξει το όχημα, που είναι ένα αλεξίπτωτο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή επιστημονικών δεδομένων.
Ένας εκπρόσωπος του Πεντάγωνου ανέφερε ότι τηρήθηκαν οι πολιτικοί όροι όταν κατελήφθη την Πέμπτη 15/12 σε διεθνή ύδατα, 57 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Φιλιππίνων στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Το μη επανδρωμένο όχημα είχε ποντιστεί στη θάλασσα από το ωκεανογραφικό πλοίο USNS Bowditch και αργότερα έγινε διπλωματικό διάβημα από τις ΗΠΑ και αίτημα επιστροφής του.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι στην περιοχή που βρέθηκε το υποβρύχιο drone κατασκευάζει τεχνητά νησιά, στα οποία αυτή την εβδομάδα εγκατέστησε στρατιωτικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα.
Το Σάββατο 17/12 το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι Αμερικάνοι δεν βοηθούν σε μία ήπια επίλυση του περιστατικού, που συνέβη όταν ένα σκάφος της Κίνας εντόπισε εξάρτημα άγνωστης προέλευσης και προχώρησε στον έλεγχό του για να διαπιστώσει έτσι ότι ήταν ένα αμερικάνικο drone.
" Η Κίνα αποφάσισε να το επιστρέψει στην αμερικάνικη πλευρά με έναν κατάλληλο τρόπο και η Κίνα με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε επικοινωνία για αυτό" ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
"Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι ΗΠΑ ενεργούν μονομερώς και όχι με τον κατάλληλο τρόπο και αυτό μας λυπεί" ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.
Την Παρασκευή 16/12 σε μία συνέντευξη τύπου ο Obama προειδοποίησε τον Trump να μην επιτρέψει να πάρουν συγκρουσιακό χαρακτήρα οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.
Ο Trump είχε ένα συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν νωρίτερα μέσα στον μήνα, σπάζοντας μετά από 40 χρόνια την πολιτική ορθότητα των ΗΠΑ όσον αφορά την Κίνα και την Ταϊβάν, την οποία δεν αναγνωρίζει το Πεκίνο.
"Η ιδέα της μίας Κίνας βρίσκεται στην καρδιά της σύλληψής τους ως έθνος" ανέφερε ο Obama, που προειδοποίησε ότι αν δεν υπολογίσει ο Trump τις συνέπειες των πράξεών του, οι εντάσεις που έτσι κι αλλιώς υπήρχαν στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, μπορεί να κλιμακωθούν.
Την Πέμπτη 15/12 η Bonnie Glaser διευθύντρια του China Power Project είπε στον Guardian ότι η κατάληψη του drone από την Κίνα μπορεί να ήταν μία απάντηση στο τηλεφώνημα του Trump με την Ταϊβάν.
"Η Κίνα θέλει να στείλει μήνυμα στον Trump πριν αναλάβει τα καθήκοντά του για να είναι πιο συγκρατημένος όταν γίνει και επίσημα πρόεδρος" εκτίμησε η ίδια.
Παρατηρητές θεωρούν ότι η ρητορική του Trump για την Κίνα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και τα σχόλια στο Twitter στη συνέχεια είναι ένας τρόπος αντιπερισπασμού από την πίεση που έχει από τα ΜΜΕ και τους αντιπάλους του.
Συχνά αντιμετωπίζει την πεποίθηση από τη CIA, το FBI και άλλες υπηρεσίες ότι η Ρωσία συνέβαλε στην εκλογή του - την οποία αποκαλεί, βέβαια, γελοία - αλλά και ερωτηματικά για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα και τη σύγκρουση ρόλων όταν αναλάβει και επίσημα πρόεδρος.
O Trump απέτυχε επίσης να κάνει μία συνέντευξη τύπου μετά την εκλογή του, αρκούμενος σε ευχαριστίες κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων.
Το εκλεκτορικό κολέγιο, στο οποίο ο Trump νίκησε τη Hillary με 306-232 εκλέκτορες, παρά την ήττα του για 2,8 εκ. ψήφους, θα συνέλθει τη Δευτέρα 19/12 για να αποφασίσει για τον νικητή των εκλογών.
Μερικοί εκλέκτορες έχουν δείξει μία πρόθεση να μην ψηφίσουν τον Trump, αλλά όχι οι 38 Ρεπουμπλικάνοι εκλέκτορες που χρειάζονται για να στείλουν την απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το Σάββατο το πρωί 17/12 η μεταβατική ομάδα του Trump ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι ο Mick Mulvaney θα είναι διευθυντής του γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης