Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι στην Παπούα Νέα Γουινέα

tags :
Reuters: Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι στην Παπούα Νέα Γουινέα
Εκκενώθηκε προληπτικά και ένα νοσοκομείο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού
Οι άνθρωποι που ζουν στην ακτογραμμή της Παπούα Νέα Γουινέα μετακινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα το Σάββατο 17/12 μετά τον σεισμό 7.9 Ρίχτερ, που χτύπησε τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, ενεργοποιώντας προειδοποίηση για τσουνάμι σε μερικά σημεία του αρχιπελάγους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Δύο ώρες μετά τον σεισμό το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανέφερε ότι σε μεγάλο ποσοστό η απειλή έχει περάσει, αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης εξακολουθούν να παρατηρούν τις ακτές για πιθανές παλίρροιες.
"Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η απειλή για τσουνάμι από αυτόν τον σεισμό έχει περάσει" υποστήριξε στην πιο πρόσφατη ενημέρωσή του το Κέντρο του Ειρηνικού, μετά τον σεισμό που χτύπησε 157 χιλιόμετρα ανατολικά της Rabaul.
Η κύρια δόνηση ενεργοποίησε προειδοποιήσεις για τσουνάμι στην περιοχή του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων και της Ινδονησίας και των νησιών του Σολομώντα, αλλά ανακλήθηκαν στη συνέχεια όταν το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο υποβάθμισε την ένταση του σεισμού λίγο κάτω από τα 8 Ρίχτερ.
Αναθεώρησε επίσης το εστιακό βάθος στα 103 χιλιόμετρα από τα 73 που το είχε εκτιμήσει αρχικά.
Πολλοί κάτοικοι στα βόρεια μέρη της αυτόνομης επαρχίας Bougainville μετακινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα υπό τον φόβο πιθανών κυμάτων από τσουνάμι.
Οι κάτοικοι της πόλης ζουν σε ορεινά χωριά, οπότε αυτοί είναι ΟΚ, το θέμα είναι με όσους μένουν κοντά στις ακτές" ανέφερε ο Christabel Biasu σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Reuters.
Οι σεισμοί είναι συχνοί στην Παπούα Νέα Γουινέα που βρίσκεται στο δαχτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα, εξαιτίας δύο τεκτονικών πλακών.
Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή, θύματα μετά τη μεγάλη δόνηση του Σαββάτου 17/12.
Μία νοσοκόμος στην Bougainville ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που νόμιζε ότι το κτίριο που κοιμόταν θα καταρρεύσει.
Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.
"Έχουμε 16 κρεβάτια, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς είναι ήδη στα προάστια" δήλωσε στο Reuters.
Το μικρό έθνος του Ειρηνικού Nauru που είναι ένα κέντρο κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας είχε επίσης μία προειδοποίηση για τσουνάμι.
Οι κάτοικοι σε άλλα μέρη της Παπούα Νέα Γουινέα, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι είπαν ότι δεν ένιωσαν τον σεισμό και δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης