Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσφυγικό, Brexit και κυρώσεις κατά της Ρωσίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ

Προσφυγικό, Brexit και κυρώσεις κατά της Ρωσίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ
Οι ηγέτες εξέφρασαν την προσήλωση τους στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επαναβεβαίωσαν
Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και την επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες των ηγετών του μπλοκ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, οι ηγέτες εξέφρασαν την προσήλωση τους στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επαναβεβαίωσαν.
Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές του Recep Tayyip Erdogan ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.
Οι 28 ηγέτες (μαζί με την Theresa May) απέφυγαν να συζητήσουν σήμερα εις βάθος το ζήτημα της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης της Αυστρίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση προόδου για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις αρχές της εβδομάδας.
Σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών».
Επίσης, καλούν το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της Ε.Ε κατά την εισερχόμενη προεδρία», ενώ εκφράζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Σε 6μηνη παράταση κατά της Μόσχας συμφώνησαν οι Βρυξέλλες

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσης σήμερα να επεκτείνουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Ειδικότερα, το μπλοκ αποφάσισε για 6μηνη παράταση των εν λόγω κυρώσεων (σε Άμυνας, Ενέργειας και χρηματοπιστωτικό τομέα) μέχρι τα μέσα του 2017.
Οι κυρώσεις αφορούν την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία το 2014, ενώ η άρση τους προϋποθέτει την πλήρη συμμόρφωσης της Μόσχας στη Συμφωνία του Μινσκ.
Η απόφαση των Βρυξελλών ήταν αναμενομένη, με την επίσημη τοποθέτηση να αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Χωρίς την Theresa May το δείπνο των ηγετών της Ένωσης

Αυτήν την ώρα οι 27 ηγέτες (χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May) συμμετέχουν σε δείπνο, στο οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίσημη ειδοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του.
Όπως αναφέρει και το σχετικό προσχέδιο της σημερινής Συνόδου, οι ηγέτες χαιρετίζουν την αναγόρευση του Michel Barnier ως αρμόδιου για το Brexit στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, επικαλούμενη «τη διασφάλιση της διαφάνειας και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», η ομάδα του κ. Barnier θα ενσωματώσει έναν εκπρόσωπο της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρόντες υποστηρίζοντας τις συνεδρίες διαπραγμάτευσης, μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επιπλέον, οι 27 ηγέτες προβλέπουν τη δημιουργία «ειδικής ομάδας εργασίας» με μόνιμο επικεφαλής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των κρατών-μελών και θα παρέχουν «καθοδήγηση» στο διαπραγματευτή της Επιτροπής.
Εξάλλου, το προσχέδιο της δήλωσης διευκρινίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και τα μέλη των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου που εκπροσωπούν το νησί δε θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις ή στις αποφάσεις που το αφορούν, μετά το Μάρτιο του 2017, οπότε και θα προχωρήσουν στην επίσημη ειδοποίηση (άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας).

Draghi: Το Brexit αποτελεί κακή εξέλιξη για την Ε.Ε. και χειρότερη για την ίδια τη Βρετανία

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κακή εξέλιξη για ολόκληρη την Ε.Ε., αν και είναι χειρότερη για την ίδια τη Βρετανία.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ), Mario Draghi, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη τα κατάφερε καλύτερα το 2016 απ' ότι το 2015.
Για τον ίδιο, ενυπάρχουν ουσιαστικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική της ανάκαμψη.
Σε αυτούς, περιέλαβε την πληθώρα εθνικών εκλογών που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκές χώρες το 2017, αλλά και τον κίνδυνο των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης