Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Τα hot spots έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί εκτός ΕΕ και όχι στην Ελλάδα

Αυστρία: Τα hot spots έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί εκτός ΕΕ και όχι στην Ελλάδα
Ο Αυστριακός υπουργός τόνισε πως σύντομα πρέπει να εξεταστεί εάν αυτό είναι δυνατή η δημιουργία ζωνών ειρήνευσης
Τα κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών έπρεπε να είχαν εγκατασταθεί εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Αυστρίας, Hans Peter Doskocil.
Ο κ. Doskocil, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να εξεταστεί ποια στάση θα κρατηθεί κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής της Μεσογείου, και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε να υπάρχουν κέντρα ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων εκτός της Ε.Ε., ενώ οι σχετικές συνεννοήσεις θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Κατά την άποψή του, σημαντικός παράγοντας είναι, όχι μόνον η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. αλλά και το πώς λειτουργεί όλο το σύστημα, πώς εξελίσσεται το σύστημα στο χώρο της μετανάστευσης και του ασύλου, όπως επίσης ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανθρωπιστικές πτυχές.
Επίσης, ο Αυστριακός υπουργός τόνισε πως σύντομα πρέπει να εξεταστεί εάν στη Συρία ή σε κοντινές περιοχές όπου υπάρχουν εστίες κρίσης, όπου υπάρχουν ανθρωπιστικές καταστροφές, είναι δυνατή η δημιουργία ζωνών ειρήνευσης, για να μπορεί να παρέχεται εκεί ανθρωπιστική βοήθεια.
Όπως σημείωσε, κατά τις «ιδιαίτερα σημαντικές» συνομιλίες του με τον κ. Καμμένο, των οποίων κεντρικό σημείο υπήρξε η κατάσταση στο Προσφυγικό, ενημέρωσε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας ως προς τις θέσεις των ομολόγων του της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας για τις περαιτέρω εξελίξεις, και συγκεκριμένα για τους σχεδιασμούς και αντιδράσεις σε ενδεχόμενη αποτυχία της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το Προσφυγικό.
Σε μία επόμενη φάση και με τη συμμετοχή και των υπουργών Εσωτερικών, θα εξεταστεί ανάλογα το ζήτημα για να υπάρξει προετοιμασία ως προς τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, σε ποια συγκεκριμένα σύνορα, και θα πρέπει να υπάρξει μία λύση, όχι μόνον στα σύνορα της Ε.Ε., αλλά μία συνολική λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις χώρες των Βαλκανίων «και φυσικά την Ελλάδα».
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, υπογράμμισε πως η κεντροευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία θα συντονίζεται με την Ελλάδα, και πως οι χώρες της περιοχής μέχρι την Ελλάδα, θα επεξεργαστούν μία κοινή θέση στο πλαίσιο και της Κεντροευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας που θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά τους, ο κ. Καμμένος παρουσίασε ως λύση στο προσφυγικό ζήτημα την επιστροφή των προσφύγων στις ασφαλείς περιοχές της νότιας Συρίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση των διεθνών οργανισμών.
Επίσης, κάλεσε την Άγκυρα και την Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους ως προς τη συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απειλεί την Ευρώπη με μαζική αποστολή παράνομων μεταναστών σαν μοχλό πίεσης, αλλά και η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Τουρκία», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, έκανε λόγο για κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία με την εγγύηση της Ε.Ε., καθώς θεωρεί πως «είναι μία πολύ σημαντική λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και των ίδιων των μεταναστών, αλλά βεβαίως και για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της Ε.Ε.».
Τέλος, ανέφερε πως με τον κ. Doskocil συζήτησαν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, οι οποίες κτίζονται ημέρα με την ημέρα σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ε.Ε., αλλά και της Μεσογείου, και όπως είπε και οι δύο θεωρούν πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να αποκτηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κτίζοντας μία πολιτική στα σύνορα της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης