Διεθνή

Τη στήριξή τους προς την Ελλάδα για το προσφυγικό εξέφρασαν Merkel και Hollande

Τη στήριξή τους προς την Ελλάδα για το προσφυγικό εξέφρασαν Merkel και Hollande
Οι δύο Ευρωπαίου ηγέτες στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα της επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία 
Τη στήριξή τους προς τη χώρα μας σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση εξέφρασαν η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, οι οποίοι συναντώνται στο Βερολίνο ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι δύο Ευρωπαίου ηγέτες στηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα της επιστροφής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
Επίσης, σε δηλώσεις που έκαναν πριν τη συνάντησή τους στη γερμανική κυβέρνηση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα μεγάλα θέματα της ατζέντας των Βρυξελλών.
Ένα από τα βασικά είναι το προσφυγικό με τις συνιστώσες του:
Την αυστηροποίηση του δικαίου χορήγησης ασύλου, τη συμφωνία της Ε.Ε. με χώρες της Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση projects στο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.
Οι δύο ηγέτες τάχθηκαν και υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων της Ένωσης εις βάρος της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα.
Ο λόγος για τον οποίο θεωρούν επιβεβλημένη την επέκταση των κυρώσεων είναι πως «παρατηρείται έλλειμμα προόδου στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για εκεχειρία».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η διαμάχη μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των αυτονομιστών, που έχουν την υποστήριξη της Ρωσίας, έχει κοστίσει 10.000 ζωές, από όταν ξέσπασε το 2014.
Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προσπαθήσει να πείσουν τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία για ειρήνη που συμφωνήθηκε στο Μινσκ το περασμένο έτος, αλλά με μικρή επιτυχία έως τώρα.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την επέκταση των κυρώσεων, που περιλαμβάνουν περιορισμούς πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρηματοδότησης και εμπόδια στην αμυντική και ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η απόφαση για επέκταση των κυρώσεων θεωρείται ειλημμένη.
Η Angela Merkel χαρακτήρισε την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ «εξαιρετικά αργή», ενώ προσέθεσε πως «είναι απαραίτητο να επεκταθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ξανά - αν και ελπίζαμε σε μια καλύτερη πρόοδο στη διαδικασία της εφαρμογής (της συμφωνίας)».
Ο Francois Hollande συμφώνησε με την καγκελάριο.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους όρους της συμφωνίας του Μινσκ και αν αυτοί δεν εφαρμόζονται, πρέπει να συνεχίσουμε με τις κυρώσεις», είπε.
Σημειώνεται πως οι κυρώσεις έχουν επεκταθεί αρκετές φορές και η τελευταία επέκταση ήταν ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης