Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ήδη το Λονδίνο έχει αρχίσει να χάνει τον τίτλο του «χρηματοπιστωτικού κέντρου»

Bloomberg: Ήδη το Λονδίνο έχει αρχίσει να χάνει τον τίτλο του «χρηματοπιστωτικού κέντρου»
Για το έτος 2016, η αμερικανική μητρόπολη υπήρξε το κέντρο των ημερήσιων συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων
Αν και η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί ακόμα γεγονός, ήδη η βρετανική πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει να βιώνει τις επικείμενες επιπτώσεις.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώνει η έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) την οποία και επικαλείται το Bloomberg, η Νέα Υόρκη «έκλεψε» την πρωτιά από το Λονδίνο σε ό,τι αφορά την εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων.
Εξηγώντας, για το έτος 2016, η αμερικανική μητρόπολη υπήρξε το κέντρο των ημερήσιων συναλλαγών στην εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων, με το (μέσο) ποσό να ξεπερνά τα 1,2 τρισ. δολάρια.
Μιλώντας με ποσοστά, στη Νέα Υόρκη πραγματοποιούταν το 41% των παραπάνω συναλλαγών (φτάνουν τα 2,7 τρισ. ημερησίως!) σε παγκόσμια κλίμακα, με το αντίστοιχο ποσοστό για το Λονδίνο να βρίσκεται στο 39%, όταν τρία χρόνια νωρίτερα ήταν 50%.


Πηγή: Bloomberg

Ωστόσο, εν αναμονή του Brexit, το Λονδίνο κινδυνεύει να χάσει και την ηγετική του θέση στην εκκαθάριση συναλλαγών.
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή, μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο πίεσαν ώστε η αγοραπωλησία παραγώγων να περνά μέσα από τους οίκους εκκαθάρισης συναλλαγών, προκειμένου να μειωθεί δραστικά ο κίνδυνος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη συγκριμένη περίπτωση, αν και ο συμψηφισμός αφορά τις συναλλαγές που εκφράζονται σε ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της όλης διαδικασίας για την Ευρωζώνη λαμβάνει χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα, κάτι που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια.
Ενδεικτικά, το 70% της εκκαθάρισης συναλλαγών για την Ευρωζώνη γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 11% στη Γαλλία και το 7% στη Γερμανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε στο παρελθόν να μετατοπίσει τον μεγάλο όγκο των εν λόγω συναλλαγών από το Λονδίνο, ωστόσο το δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάσισε εναντίον της, ενισχύοντας τη θέση της χρηματοοικονομικής πρωτεύουσας.
Η αξία των εν λόγω συναλλαγών στη Βρετανία ξεπερνά τα 900 εκατ. δολ. ημερησίως!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης