Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο 2016

IEA: Σε επίπεδα ρεκόρ η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο 2016
Σαουδική Αραβία και Αγκόλα ηγήθηκαν των αυξήσεων μεταξύ των χωρών του Οργανισμού
Σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκε η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ κατά τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (13/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), γεγονός που καθιστά πρόκληση για τη πρόσφατη συμφωνία του καρτέλ να μειώσει την παραγωγή.
"Καθώς ο ΟΠΕΚ αποφάσιζε να μειώσει την παραγωγή του, οι εξαγωγές αργού για τον Νοέμβριο διαμορφώνονται στα 34,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που καθιστά ρεκόρ, ενώ σε σχέση με τον Οκτώβριο η παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 300.000 βαρέλια", τονίζει ο ΙΕΑ στην καθιερωμένη έκθεσή του.
Η εν λόγω άνοδος οδηγήθηκε σε μεγάλο ποσοστό από τη Σαουδική Αραβία, η οποία παρήγαγε 10,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όγκος αυξημένος κατά +70.000 βαρέλια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η επικεφαλής του ΟΠΕΚ θα πρέπει να περιορίσει την παραγωγή της κατά 572.000 βαρέλια, και όχι κατά 486.000 βαρέλια όπως προβλέπει η συμφωνία.
Παράλληλα, μεταξύ των υπολοίπων χωρών του καρτέλ, η Αγκόλα εμφανίζει επίσης αυξημένη παραγωγή κατά 160.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,67 εκατ. βαρέλια συνολικά, ενώ η Λιβύη πρόσθεσε επιπλέον 70.000 βαρέλια στην ημερήσια παραγωγή της, φτάνοντας στα 580.000 βαρέλια ημερησίως.
Τα παραπάνω γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να βρεθούν σε επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο, στα 98,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η πτώση της παραγωγής των χωρών εκτός ΟΠΕΚ αντισταθμίστηκε από την αυξημένη παραγωγή του Οργανισμού.
Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας παραμένει αισιόδοξος ότι εφόσον οι χώρες τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους, η ενεργειακή αγορά θα εμφανίσει έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, με τη ζήτηση να επικρατεί της προσφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης