Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά μέσα στο 2017, λόγω των περικοπών ΟΠΕΚ

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει την προσφορά μέσα στο 2017, λόγω των περικοπών ΟΠΕΚ
Οι εκτιμήσεις του Οργανισμού βασίζονται στους αριθμούς των περικοπών που ανακοίνωσαν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες
Στο γεγονός ότι η ζήτηση πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 αναφέρθηκε σήμερα (13/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), εφόσον οι χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ εκτελέσουν με επιτυχία τη συμφωνία τους για περικοπή παραγωγής που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα, ο IEA, μέσω της καθιερωμένης μηνιαίας του έκθεσης, τόνισε ότι η περικοπή που έχει σχεδιαστεί θα μπορούσε να εκτοξεύσει τη ζήτηση έναντι της προσφοράς ακόμα και κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως.
"Εάν ο ΟΠΕΚ εφαρμόσει εγκαίρως και πλήρως το στόχο της στη μείωση παραγωγής, με τις χώρες εκτός Οργανισμού να περικόπτουν 558.000 βαρέλια ημερησίως, τότε η αγορά είναι πιθανό να παρουσιάσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έλλειμμα κατά 600.000 βαρέλια ημερησίως", σημειώνει ο IEA.
Να σημειώσουμε ότι πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεπε ότι η αγορά πετρελαίου δε θα εμφάνιζε έλλειμμα κατά το επόμενο έτος, παραμένοντας σε κατάσταση πλεονάσματος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.
Παράλληλα, ο IEA διευκρινίζει ότι οι εν λόγω προβλέψει βασίζονται στους αριθμούς των περικοπών που ανακοίνωσαν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα υλοποιηθούν πλήρως.
"Σαφώς, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες στο να καθορίσουν εάν οι περικοπές παραγωγής θα εφαρμοστούν και κατά πόσο η πρόσφατη αύξηση τιμών θα διαρκέσει", τονίζει ο Οργανισμός, αναφερόμενος και στο ράλι που πραγματοποιούν οι τιμές του μαύρου χρυσού κατά το τελευταίο διάστημα.
"Η συμφωνία είναι για έξη μήνες και θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να τεθεί σε εφαρμογή προτού αξιολογήσουμε εν νέου τις προοπτικές της αγοράς μας", υπογραμμίζει ο Οργανισμός, ενώ παράλληλα τονίζει ότι τυχόν αποτυχία της εξισορρόπησης θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.
Ωστόσο, η ανάκαμψη των τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής του σχιστολιθικού στις ΗΠΑ, με τον ΙΕΑ ωστόσο να παρουσιάζεται επιφυλακτικός, εκτιμώντας ότι μία ενδεχόμενη αύξηση θα είναι οριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης