Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Γιατί ο Trump είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

CNN Money: Γιατί ο Trump είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία
Σε δημοσίευμα του CNN Money παρατίθενται λόγοι για τους οποίους οι πολιτικές του Trump θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας
Αν και -με βάση την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών των ΗΠΑ- οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Donald Trump θα αποτελέσουν σημαντική ώθηση για την αμερικανική οικονομία, η εικόνα που επικρατεί εκτός των αμερικανικών συνόρων είναι τελείως διαφορετική, σύμφωνα με το CNN Money.
«Ο Trump μετακομίζει στον Λευκό Οίκο σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία είναι υπό σοβαρή πίεση: η ανάπτυξη του εμπορίου βρίσκεται σε στασιμότητα, η Κίνα προσπαθεί να υλοποιήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη κλονίζεται από πολιτική αστάθεια» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εφαρμόσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν το καθένα από αυτά τα προβλήματα χειρότερα.

1. Το εμπόριο

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο κόσμος έφτασε στο χείλος του γκρεμού λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ωστόσο, οι οικονομία εξακολουθούν να γνωρίζονται για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει μόλις στο 3,7% το 2017, ενώ παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν κατά περίπου 5% κατά τα έτη που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με την Oxford Economics εάν ο Trump «σκίσει» τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και επιβάλλει υψηλούς δασμούς στην Κίνα και το Μεξικού, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2017 και στο 2% τα επόμενα δύο χρόνια.

2. Η επιβράδυνση της Κίνας

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα κινδυνεύει να καταστρέψει την πιο σημαντική εμπορική σχέση του κόσμου σε μια εποχή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την οικονομική αβεβαιότητα.
Στην Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί καθώς το Πεκίνο εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών και την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Οι κινεζικές εξαγωγές έχουν μειωθεί, αλλά η χώρα έστειλε το 2015 προϊόντα αξίας 410 δισ. ευρώ.
Αν ο Trump εφαρμόσει τους δασμούς που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, τα κέρδη των ιδιοκτητών εργοστασίων θα μπορούσαν να εξαλειφθούν.

3. Το Brexit και η ασταθής Ευρώπη

Η Ευρώπη ήλπιζε για ένα ισχυρό σύμμαχο στο Λευκό Οίκο, αλλά ο Trump ήταν ένας από εκείνους οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ο ίδιος ο Trump άλλωστε έχει περιγράψει τις εκλογές των ΗΠΑ ως «Brexit plus plus plus».
Ως πρόεδρος, Trump θα έχει την ευκαιρία να επηρεάσει περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη πολιτική κατάσταση της Ευρώπης.
Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, οι ψηφοφόροι στην Ιταλία έδωσαν μια μεγάλη γροθιά στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας με την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται περαιτέρω αναταραχή λόγω εκλογών σε Γερμανία και Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης