Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα επιβραδυνθεί στα επόμενα πέντε χρόνια

tags :
IEA: Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα επιβραδυνθεί στα επόμενα πέντε χρόνια
Η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση άνθρακα θα λάβει χώρα στην Ινδία, η οποία θα έχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξηση 5% μέχρι το 2021
Στο γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα σημειώσει επιβράδυνση κατά τα επόμενα πέντε χρόνια αναφέρθηκε σήμερα (12/12) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), κυρίως λόγω της σταδιακής ανόδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι η ζήτηση στην Κίνα έχει ήδη αγγίξει "ταβάνι", καθώς σταδιακά θα ξεκινήσει η επιβολή μέτρων για τον περιορισμό χρήσης άνθρακα, λόγω περιβαλλοντικής μόλυνσης και αυξημένων αποθεμάτων.
"Στην Κίνα, η ζήτηση άνθρακα βρίσκεται σε σταδιακή πτώση λόγω του νέου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας καθώς και της διαφοροποίησης του άνθρακα", αναφέρει στην μεσοπρόθεσμη έκθεσή του ο ΙΕΑ αναφορικά με την αγορά άνθρακα.
Ωστόσο σημειώνει ότι ακόμα και αν η κατανάλωση της χώρας βρίσκεται σε κορύφωση, η Κίνα θα εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερη χρήστη άνθρακα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αναλυτικότερα, μέχρι το 2021, η ετήσια μέση ζήτηση άνθρακα στην Κίνα θα μειωθεί ελαφρά στα 2,816 δισ. τόνους, έναντι 2,869 δισ. τόνους που ήταν η ζήτηση μέχρι το 2014, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση θα διαμορφωθεί στους 5,636 δισ. τόνους, έναντι 5,4 δισ. τόνους το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη μείωση κατά τον τρέχοντα αιώνα.
Τα εν λόγω στοιχεία μεταφράζονται σε μία μέση ετήσια αύξηση της τάξεως του +0,6% για την περίοδο 2015-2021, ποσοστό κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με τον μέσο όρο του +2,5% που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.
Παράλληλα, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση άνθρακα θα λάβει χώρα στην Ινδία, η οποία θα έχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξηση 5% μέχρι το 2021, καθώς αποτελεί μία αναδυόμενη οικονομία με αυξανόμενο πληθυσμό, που αναζητά οικονομικά προσιτές και ασφαλείς πηγές ενέργειας προκειμένου να τροφοδοτήσει την οικονομία της.
"Λόγω των συνεπειών από της εκπομπές ρύπων, ο άνθρακας δέχεται συνεχώς πυρά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι πρόκειται για το τέλος του άνθρακα", σημειώνει ο διευθυντής των ενεργειακών αγορών του IEA, Keisuke Sadamori.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης