Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oxfam: Οι 15 χειρότεροι φορολογικοί παράδεισοι - Οι χώρες όπου οι πολίτες «πληρώνουν» τους χαμηλούς εταιρικούς φόρους

tags :
Oxfam: Οι 15 χειρότεροι φορολογικοί παράδεισοι - Οι χώρες όπου οι πολίτες «πληρώνουν» τους χαμηλούς εταιρικούς φόρους
Όταν οι κυβερνήσεις μειώνουν τους εταιρικούς φόρους αυξάνουν άλλους, με αποτέλεσμα το βάρος να το σηκώνουν τα φυσικά πρόσωπα
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προχωρούν σε μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπουν ακραίες μορφές φοροαποφυγής για να προσελκύουν επενδύσεις.
Αυτό, σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, στερεί από τις χώρες αυτές δισεκατομμύρια δολαρίων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας.
Η Oxfam κατέταξε τις χώρες ανάλογα με τους φορολογικούς συντελεστές τους.
Επίσης, οι αναλυτές εξέτασαν κατά πόσο οι χώρες προσφέρουν άδικά φορολογικά κίνητρα και κατά πόσο οι χώρες αυτές συνεργάζονται με τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής.
Όπως προέκυψε, η χειρότερη χώρα ήταν οι Βερμούδες, ενώ ακολουθούν τα νησιά Κέιμαν και η Ολλανδία.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα όταν οι κυβερνήσεις μειώνουν κατακόρυφα τους εταιρικούς φόρους πρέπει την ίδια στιγμή να μειώνουν και τις κρατικές δαπάνες ή να αυξάνουν άλλους φόρους, όπως ο ΦΠΑ.
«Οι απλοί άνθρωποι -ιδιαίτερα οι φτωχότεροι- πληρώνουν το τίμημα για αυτή τον απερίσκεπτο ανταγωνισμό μέσω αυξήσεων των προσωπικών φόρων και των περικοπών σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση», δήλωσε ο Esme Berkhout από την Oxfam.
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 90% από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου είχε παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο.
Αρκετές από τις χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα της Oxfam έχουν εμπλακεί σε φορολογικά σκάνδαλα.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσει αυτή η τρελή κούρσα προς τα κάτω για εταιρικό φόρο και να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο που τους», δήλωσε ο Berkhout.

Η λίστα με τους χειρότερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο, σύμφωνα με την Oxfam:
1. Βερμούδες
2. Νησιά Κέιμαν 
3. Ολλανδία
4. Ελβετία
5. Σιγκαπούρη
6. Ιρλανδία
7. Λουξεμβούργο
8. Κουρακάο
9. Χονγκ Κονγκ
10. Κύπρος
11. Μπαχάμες
12. Τζέρσεϊ
13. Μπαρμπάντος
14. Μαυρίκιος
15. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης