Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 60 δολ. λόγω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ

Bloomberg: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 60 δολ. λόγω της συμφωνίας του ΟΠΕΚ
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ κι άλλων παραγωγών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην τιμή του μαύρου χρυσού, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg
Το πετρέλαιο μπορεί να ενισχυθεί στα 60 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο αφού η Ρωσία αλλά και άλλα μη μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους, ενώ η Σαουδική Αραβία εξέπληξε τις αγορές λέγοντας ότι θα μειώσει την παραγωγή περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μη μέλη του ΟΠΕΚ δήλωσαν το Σάββατο (10/12/2016) ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 558.000 βαρέλια την ημέρα.
Το brent έχει καταγράψει κέρδη άνω του 20% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ, που προβλέπει μείωση της παραγωγής για πρώτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια.
Η συμφωνία είναι η πρώτη μεταξύ των μελών και μη του ΟΠΕΚ μετά το 2001.
Υπογραμμίζει τη θέληση για μπει ένα τέλος στον πόλεμο για την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά που οδήγησε στα μεγάλα αποθέματα και προκάλεσε την κατά 75% πτώση των τιμών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η συμφωνία μεταξύ των μελών και των μη μελών του ΟΠΕΚ περιλαμβάνει τις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά εξαιρεί παραγωγούς, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την έκρηξη στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και την Κίνα, τη Νορβηγία και τη Βραζιλία.
«Αυτό είναι ένα πρωτοφανές γεγονός», δήλωσε ο Thomas Finlon της Energy Analytics Group.
«Η μείωση της παραγωγής κατά 558.000 βαρέλια από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ θα οδηγήσει σε ημερήσια μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, που είναι περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτό είναι αρκετό για να έχει αντίκτυπο» επεσήμανε ο ίδιος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης