Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Η σωτηρία της Monte dei Paschi και η στήριξη των σεισμοπαθών οι προτεραιότητες Gentiloni

Ιταλία: Η σωτηρία της Monte dei Paschi και η στήριξη των σεισμοπαθών οι προτεραιότητες Gentiloni
Ο εντελοδόχος πρωθυπουργός θα πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση έως την τρίτη 13/12
Τις κύριες προτεραιότητές του απαρίθμησε ο Paolo Gentiloni μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον ιταλό πρόεδρος ης Δημοκρατίας ο οποίος του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έως την Τριτη 13/12.
Όπως υπογράμμισε, οι προτεραιότητες του θα έχουν διεθνή, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αρχίζοντας από την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση.
Κάτι που ζήτησε ανοικτά και με έμφαση ο Matterella.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για την σύσταση της νέας κυβέρνησης θα κινηθεί στον πολιτικό χώρο της μέχρι τώρα πλειοψηφίας που στήριξε τον Renzi, από την στιγμή που η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια και η Φόρτσα Ιτάλια αρνούνται να αναλάβουν κάθε είδος κυβερνητικού καθήκοντος.
Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Matteo renzi «με συνοχή, όπως είχε πει κατά την εκστρατεία του συνταγματικού δημοψηφίσματος» δεν θέλησε να ηγηθεί νέας κυβέρνησης.
«Η συνοχή του αυτή, αξίζει σεβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Είναι σαφές ότι οι επαφές και οι συναντήσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της μέχρι τώρα πλειοψηφίας θα είναι ιδιαίτερα σύντομες.
Το πολύ μέχρι την Τρίτη αναμένεται να επιλέξει τους υπουργούς και να ορκισθεί, ώστε την Πέμπτη να εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Βρυξελλών.

Ποιος είναι ο Gentiloni

Πρόκειται για έναν μετριοπαθή κεντρώο, με αριστερό παρελθόν.
Γεννημένος στην Ρώμη, από αριστοκρατική οικογένεια, μετά το πτυχίο πολιτικών επιστημών, ο Gentiloni ξεκίνησε την πολιτική του δράση από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά.
Ήταν η δεκαετία του εβδομήντα, με μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις.
Στην συνέχεια εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στον χώρο της οικολογίας, ενώ ανέλαβε και εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης Francesco Rutelli.
Το 2001 εξελέγη βουλευτής και το 2007 συνέβαλε στην δημιουργία του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος».
Ο Renzi, το 2014, τον επέλεξε για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, μετά την «μετακόμιση» στην Ευρώπη, της Federica Mongherini.
Η εντολή του Ιταλού προέδρου δείχνει ότι η κυβέρνηση θα στηριχθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, την Νέα Κεντροδεξιά και μια ομάδα πρώην βουλευτών της Forza Italia.
Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν οι τελευταίοι θα αναλάβουν και υπουργείο.
Κύριο πεδίο δράσης της, η στήριξη των τραπεζών- αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena, πιθανώς με κρατική βοήθεια- η αλλαγή του εκλογικού νόμου με σημείο αναφοράς την απλή αναλογική και η βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.
O Τζεντιλόνι θεωρείται, αναμφισβήτητα, πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης του Renzi.
Στην Ευρώπη δηλαδή αναμένεται να μην αλλάξει στρατηγική στάση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την κριτική στην λιτότητα. Οι δε εκλογές, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον ερχόμενο Μάιο, αφού, πρώτα, η Ιταλία θα φιλοξενήσει, στην Σικελία, το G7.
Η αντιπολίτευση, βέβαια, ασκεί ήδη δριμεία κριτική.
Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσαν ότι όχι μόνον θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Gentiloni, αλλά θα οργανώσουν και μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα τις πρόωρες εκλογές.
Η δε αριστερή εφημερίδα Ill Manifesto, γράφει ότι η νέα κυβέρνηση «θα είναι ένα αντίγραφο εκείνης του Renzi».

www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης