Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να διαμένουν στην ΕΕ και μετά το Βrexit

Guardian: Οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να διαμένουν στην ΕΕ και μετά το Βrexit
Στις διαπραγματεύσεις για το Brexit αναμένεται να τους δοθεί η δυνατότητα να διατηρήσουν την "ευρωπαϊκή υπηκοότητα"
Ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στους Βρετανούς να εξακολουθήσουν να έχουν την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ και μετά το Brexit θα είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές στις συζητήσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως γράφει ο Guardian.
H πρόταση για άτομα από πρώην κράτη της ΕΕ να έχουν το δικαίωμα να διατηρούν την "ευρωπαϊκή υπηκοότητα" έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι πριν από ένα μήνα από τον Charles Goerens, έναν φιλελεύθερο βουλευτή του Λουξεμβούργου.
Πρακτικά σημαίνει ότι οι Βρετανοί πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να διαμένουν στη γηραιά ήπειρο.
Ο Goerens συμφώνησε με τον Guy Verhofstadt, ο οποίος θα ηγηθεί των συζητήσεων για το Brexit εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι αυτή η ιδέα θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, την Τετάρτη 14/12 στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να μπει και ένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit την άνοιξη του 2017.
O Verhofstadt είπε την περασμένη Πέμπτη 8/12 στην αρμόδια επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων ότι η ιδέα της "ευρωπαϊκής υπηκοότητας" θα συζητηθεί κατά τις συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
"Μερικά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να αλλάξει η συνθήκη και για αυτό η δυνατότητα διατήρησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας για εκείνους που κινδυνεύουν να τη χάσουν θα είναι στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το Brexit και θα συζητηθεί αμέσως μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 τον Μάρτιο του 2017".
Η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε την Τετάρτη 7/12 για να εξουσιοδοτήσει την Theresa May για την επίκληση του άρθρου 50 τον Μάρτιο του 2017, οπότε και θα αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
O Goerens είπε ότι η συγκεκριμένη ψηφοφορία έκανε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 τυπική διαδικασία πλέον.
Οπότε, συμφώνησε με τον Verhofstadt ότι "είναι σημαντικό να μην περιμένουμε την ολοκλήρωση της αλλαγής της συνθήκης, που μπορεί να πάρει και χρόνια".
"Το Ευρωκοινοβούλιο θα ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη συμφωνία του Brexit την άνοιξη του 2017 και αυτό φαίνεται να είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δώσουμε στον διαπραγματευτή Guy Verhofstadt τη δυνατότητα να περάσει την ευρωπαϊκή υπηκοότητα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Goerens.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι πολύ δημοφιλές για πολλούς Βρετανούς, με δεδομένη την αύξηση του αριθμού εκείνων που ψάχνουν μία ξένη υπηκοότητα από κράτος μέλος της ΕΕ.
Παρόλα αυτά το σχέδιο του Goerens για την υπηκοότητα σε "εκείνους που αισθάνονται μέρος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ" μπορεί να συναντήσει την αντίθεση άλλων μελών του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ χρειάζεται και την έγκριση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης