Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi δίχως bail in αποταμιευτών ζητά το Κίνημα 5 Αστέρων

Κρατική διάσωση της Monte dei Paschi δίχως bail in αποταμιευτών ζητά το Κίνημα 5 Αστέρων
«Η ΕΚΤ δεν δίνει περισσότερο χρόνο στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα», όπως ανέφερε η ομάδα ευρωβουλευτών του Κινήματος σε ανακοίνωσή της στο ιστολόγιο (blog) του ιδρυτή του, Beppe Grillo
Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για τη διάσωση της βαθύτατα προβληματικής - τρίτης μεγαλύτερης - ιταλικής τραπέζης Monte dei Paschi di Siena, χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια, προστατεύοντας παράλληλα τους μικρο-αποταμιευτές και πιστωτές της τραπέζης από κάθε απώλεια (bail in).
Αυτό υποστηρίζει το ευρωσκεπτικιστικό, «αντι-συστημικό» Κίνημα των 5 Αστέρων, η λαϊκή υποστήριξη για το οποίο μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ιταλία.
Πρακτικά, το Κίνημα ζητά από τη (νέα) ιταλική κυβέρνηση να αγνοήσει και να παραβεί τους νέους τραπεζικούς κανόνες που ισχύουν στην ευρωζώνη, αναλαμβάνοντας μόνη της τη διάσωση της τραπέζης, με χρήματα των Ιταλών φορολογούμενων.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα του διοικητικού συμβουλίου της Monte dei Paschi για παράταση της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησής της, το οποίο εδραζόταν στις έκτακτες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi.
«Η ΕΚΤ δεν δίνει περισσότερο χρόνο στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα», όπως ανέφερε η ομάδα ευρωβουλευτών του Κινήματος σε ανακοίνωσή της στο ιστολόγιο (blog) του ιδρυτή του, Beppe Grillo.
«Τώρα η Monte dei Paschi είναι δυνατόν να διασωθεί μόνον με κρατικά κεφάλαια, με τρόπο που να αποφεύγει την πρόκληση απωλειών [bail in] στους μικρούς αποταμιευτές, όπως συνέβη πέρυσι», συνέχισε η ανακοίνωση, σε μια αναφορά στην κρατική διάσωση τεσσάρων μικρών ιταλικών τραπεζών στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε., η οποία οδήγησε σε απώλειες μεγάλο αριθμό πελατών λιανικής.
Το Κίνημα ζήτησε η διάσωση να χρηματοδοτηθεί μέσω της αύξησης του ελλείμματος του ιταλικού προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης