Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει μόνο το 5% των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Guardian: Η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει μόνο το 5% των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία
Η εφημερίδα σχολιάζει πως στο εσωτερικό της Ένωσης επιμένουν οι βαθιές διαιρέσεις 
Δριμύ κατηγορώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπολύει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», με αφορμή τους χειρισμούς της στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί μόνο στο 5% του στόχου για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου, στο οποίο επισημαίνεται ότι μόνο 8.162 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί από τις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, αντί των 160.000 που είχε προβλεφθεί πριν από περισσότερο από έναν χρόνο.
Η εφημερίδα σχολιάζει πως στο εσωτερικό της Ένωσης επιμένουν οι βαθιές διαιρέσεις για το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.
Αναλυτικότερα, έχουν επανεγκατασταθεί 6.212 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.
Παρόλο που το μπλοκ έχει επιτύχει μόλις το 5% του στόχου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε πως είναι δυνατόν ο στόχος να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
Επίσης, όπως υπενθυμίζει το άρθρο, χαιρέτισε την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και προέβλεψε πως η τάση θα βελτιωθεί.
«Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ανοίγουν τις πόρτες τους», δήλωσε. «Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πως το πρόγραμμα επανεγκατάστασης λειτουργεί».
Ωστόσο, Ουγγαρία και Πολωνία δεν έχουν δεχθεί κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα και από την Ιταλία.
Η Σλοβακία, η οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., έχει προσφέρει καταφύγιο μόλις σε 9 ανθρώπους, ενώ η Τσεχία σε 12!
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέλεξε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως έχει δικαίωμα βάσει της ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την Ε.Ε.
Να σημειωθεί πως τον Μάιο 2016 η Κομισιόν είχε ζητήσει από τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο να πληρώσουν «συνεισφορά αλληλεγγύης» 250.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως θα έπρεπε να είχαν δεχθεί.
Οι χώρες του Βίσεγκραντ όμως, στο οποίο μετέχουν τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κατήγγειλε την πρόταση ως «εκβιασμό»...

Το σχετικό δημοσίευμα:


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης