Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μόλις 5 χώρες εκτός ΟΠΕΚ εξετάζουν μέχρι στιγμής μείωση παραγωγής πετρελαίου

Reuters: Μόλις 5 χώρες εκτός ΟΠΕΚ εξετάζουν μέχρι στιγμής μείωση παραγωγής πετρελαίου
Από την πλευρά του, ο Οργανισμός εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις
Μόλις πέντε χώρες εκτός ΟΠΕΚ, από τις 14 συνολικά, έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να παραστούν στη συνάντηση του Σαββάτου (10/12) στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσουν με τον Οργανισμό τη μείωση παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση τη σχετική συμφωνία.
Οι χώρες-μέλη του Οργανισμού, οι οποίες συμφώνησαν σε οριστικοποίηση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου τον περασμένο μήνα, αναμένεται να έχουν συνάντηση με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ στη Βιέννη, με την ελπίδα ότι θα στηρίξουν επίσης τις προσπάθειες εξισορρόπησης της ενεργειακής αγοράς.
Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που επετεύχθη μία τέτοια συμφωνία ήταν στα τέλη του 2001, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ να μειώνουν τότε την ημερήσια παραγωγή τους κατά 462.000 βαρέλια.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει δεσμευθεί για την περικοπή 300.000 βαρελιών από την ημερήσια παραγωγή της, ενώ οι υπόλοιπες χώρες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να προχωρήσουν σε συνολική μείωση επιπλέον 300.000 βαρελιών.
Από την πλευρά του, ο Οργανισμός εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα υλοποιηθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις, καθώς εκτιμούν ότι οι εν λόγω περικοπές δεν αποτελούν "τόσο δύσκολο" εγχείρημα για τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ.
Πέραν της Ρωσίας, οι υπόλοιπες χώρες που έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής την παρουσία τους είναι το Ομάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Μεξικό.
Ωστόσο από αυτές, μόνο η Ρωσία, το Ομάν και Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη έτοιμες προτάσεις για την δική τους περικοπή παραγωγής, με τις άλλες δύο χώρες να διατηρούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Να σημειώσουμε ότι ο ΟΠΕΚ έχει καταστήσει σαφές πως ακόμα και να οι χώρες δεν συμβάλλουν στη συμφωνία, δεν πρόκειται να προβεί σε περισσότερες περικοπές, σε σχέση με αυτές που ήδη έχει ανακοινώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης