Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Γιατί η συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα

Marketwatch: Γιατί η συμφωνία του ΟΠΕΚ μπορεί να αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα
Το γράφημα των αναλυτών της Commerzbank μαρτυράει τους προβληματισμούς που υπάρχουν στις τάξεις των επενδυτών
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές ενδεχομένως να άνοιξαν "πολύ νωρίς" τις σαμπάνιες για να γιορτάσουν την ιστορική περικοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ, η οποία βοήθησε τον μαύρο χρυσό να αυξήσει τις τιμές του κατά σχεδόν +13%.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία έχει οδηγήσει το αργό πετρέλαιο πάνω από το όριο των 50 δολ. ανά βαρέλι, από τα 45,23 δολ. που βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα πριν από τη συμφωνία, ενώ παράλληλα το Brent ενισχύθηκε κατά σχεδόν +14% το αντίστοιχο διάστημα.
Μήπως όμως η σημαντική αυτή άνοδος ήταν πολύ γρήγορη;
Ο επικεφαλής ερευνών βασικών προϊόντων της Commerzbank, Eugen Weinberg, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα, βασιζόμενος στο παρακάτω γράφημα:


Όπως φαίνεται και παραπάνω, η παραγωγή του ΟΠΕΚ ανήλθε τον Νοέμβριο του 2016 σε επίπεδα ρεκόρ, σε συγκεκριμένα στα 34,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Η εν λόγω είδηση έκανε τον γύρο των αγορών τη Δευτέρα (5/12) περιορίζοντας μία περαιτέρω άνοδο του μαύρου χρυσού.
"Με άλλα λόγια, ο περασμένος μήνας είδε τον ΟΠΕΚ να παράγει σχεδόν 1,7 βαρέλια ημερησίως, ποσοστό κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί για τον Ιανουάριο", σημειώνει η ομάδα της Commerzbank.
Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται κοντά στα επίπεδα της θερινής παραγωγής της, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να πρέπει να περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να προσαρμόσει την παραγωγή της στα χαμηλότερα επίπεδα του χειμώνα.
Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μία ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση στις τιμές πώλησης προς την Ασία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα συμβαδίζει με τη στρατηγική υπεράσπισης του μεριδίου της στην αγορά.
"Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς με ποιον τρόπο θα καταφέρει να πείσει ο ΟΠΕΚ τις χώρες εκτός Οργανισμού να μειώσουνε την παραγωγή τους κατά το τέλος της εβδομάδας", τονίζει ο Weinberg, αναφορικά με τη συνάντηση του Σαββάτου (10/12) στη Βιέννη.
"Η πιο πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, στον απόηχο της συνάντησης του ΟΠΕΚ, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδειχτεί πολύ βιαστική, ενώ είναι πιθανό να υποστεί διόρθωση, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό", καταλήγει το σημείωμα της Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης