Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη να ζητήσει δάνειο 15 δισ. η Ιταλία από τον ESM για τις τράπεζες - Διαψεύδουν ΥΠΟΙΚ - ESM - Στο +10,8% η Monte dei Paschi

Έτοιμη να ζητήσει δάνειο 15 δισ. η Ιταλία από τον ESM για τις τράπεζες - Διαψεύδουν ΥΠΟΙΚ - ESM - Στο +10,8% η Monte dei Paschi
Το δάνειο δεν θα αφορά μόνο την Monte dei Paschi αλλά και άλλες προβληματικές τράπεζες
Δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Ιταλία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), για τις προβληματικές της τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα, το δάνειο δεν θα αφορά μόνο την Monte dei Paschi αλλά και άλλες προβληματικές τράπεζες.
Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί θα είναι παρόμοιο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία το 2012 για να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.
Ως αντάλλαγμα για το δάνειο, η Ιταλία θα πρέπει να δεσμευτεί να περιορίσει τον προϋπολογισμό της, ενώ το διάταγμα για την χρήση πόρων από το ταμείο θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους, από τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας διέψευσε τις πληροφορίες, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωπος του ESM δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα, ούτε έχει συζητηθεί με τις ιταλικές αρχές το ενδεχόμενο παροχής δανείου. 





Οι ιταλικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στον απόηχο του δημοσιεύματος, με τη μετοχή της Monte dei Paschi να ενισχύεται 10,79%.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο πέτυχε άνοδο 2,10% στις 18.130,66 μονάδες.



Οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να βοηθήσει την προβληματική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena να αποφύγει τη χρεοκοπία και διάσωση-κρατικοποίησή της - που θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τους (κυρίως απλούς ιδιώτες) πιστωτές της - μέσω της συμμετοχής της στην ανταλλαγή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης έναντι μετοχών της.
Αυτό ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Monte dei Paschi από ιδιώτες ομολογιούχους, με σκοπό να τα εισφέρει στο πρόγραμμα εθελουσίας ανταλλαγής με μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της τραπέζης.
Ως γνωστόν, η Monte dei Paschi αντιμετωπίζει μια δεσμευτική προθεσμία μέχρι το τέλος του 2016 για τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ, αν θέλει να αποφύγει τη λύση και εκκαθάρισή της, όμως οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έθεσε σε κίνηση η απόρριψη των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Ιταλού πρωθυπουργού, Matteo Renzi, κατέστησαν αμφίβολη την ολοκλήρωση του σχετικού προγράμματος διάσωσης.
Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα αναμένεται να συγκεντρώσει το 1 από τα 5 δισ. ευρώ κεφαλαίων που χρειάζεται μέσω της εθελουσίας ανταλλαγής ομολόγων αντί μετοχών της, τα οποία έχουν εισφέρει θεσμικοί επενδυτές.
Για την προστασία των 40 χιλιάδων ιδιωτών ομολογιούχων της Monte dei Paschi από την πιθανότητα λύσης και εκκαθάρισής της ή τη διάσωσή της με απώλεια κεφαλαίων των πιστωτών της (bail in), η ιταλική κυβέρνηση θα αγοράσει μέρος των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης συνολικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ που αυτοί κατέχουν.
Η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να εφαρμόσει το σχέδιό της, αν παραστεί ανάγκη.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της τραπέζης, ελέγχοντας το 4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Πρώτη ενημέρωση: 10:06, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης